De komst van 5G lijkt in ons land nog niet voor morgen. En eigenlijk ook niet voor overmorgen. ‘Dit jaar nog een 5G-veiling? Die kans lijkt me klein?’
5G was een topic tijdens het digitaal event van Infosecurity.be, Data & Cloud Expo. Tijdens het panelgesprek dat op het event werd georganiseerd waren de deelnemers (Beltug, Orange België, Citymesh/Cegeka en VRT) het roerend eens over de meerwaarde van 5G. Maar er klonken toch ook geluiden over het oponthoud.
‘Wij wachten eigenlijk al drie jaar op een doorbraak in dit dossier’, vertelt Danielle Jacobs, ceo van gebruikersorganisatie Beltug, dat onlangs nog een onderhoud had over de kwestie met Petra De Sutter, die als minister van telecomzaken mee instaat voor de beslissingen rond 5G.
Pas in mei
In elk geval staat vooruitgang in dit dossier niet meteen op de agenda. Er is een overlegcomité over 5G, te vergelijken met het overlegcomité rond de coronamaatregelen. Dat kwam onlangs nog samen in februari. De volgende afspraak is (pas) in mei.
Het dossier is politiek geladen. Eerder was er de kwestie van de centenverdeling tussen de federale regering en de Vlaamse regering, maar dit werd gedeblokkeerd. Maar over een mogelijke vierde operator bestaat geen overeenstemming. ‘Die vierde 5G-operator is de spreekwoordelijke olifant in de kamer’, oppert Danielle Jacobs van Beltug.
Pijnlijk
Het dossier lijkt dus vast te zitten, maar de wereld draait verder. ‘Als ik met mijn collega van de Australische gebruikersorganisatie contact heb, dan spreekt zij over 5G dat daar al beschikbaar is in treinstations. En pijnlijk is dat mijn collega’s uit Nederland en Frankrijk spreken over de concrete plannen van hun bedrijven. Terwijl het bij ons allemaal nog moet beginnen’, aldus Jacobs.
En als we het over beginnen hebben: dan gaat het over de veiling van de 5G-licenties. ‘Maar de kans dat die 5G-veiling dit jaar lukt is erg klein’, voorspelt ze.
Onzekerheid grootste uitdaging
Die onzekerheid heeft volgens Beltug nefaste gevolgen. ‘Uit een marktstudie die we recent deden bij bedrijven en organisaties, en dus ook ziekenhuizen en universiteiten blijkt bij zestig procent net die onzekerheid de grootste uitdaging te zijn als het om 5G gaat. Die onzekerheid staat helemaal bovenaan.’ Die marktstudie van Beltug is in samenwerking met Proximus, Orange, Telenet, NTT en Verizon.
Op de (gedeelde) tweede plaats qua uitdaging staat, na de onzekerheid, het vinden van de businesscase (26 procent), samen met de vraag welke partner de organisaties in zee gaan. Pas ver weg op nummer vier (8 procent) staat de bezorgdheid van werknemers om 5G-stralingen.
36 procent van de grote bedrijven is, zo blijkt verder uit het onderzoek van Beltug, geïnteresseerd in een 5G-netwerk op hun site, en in 63 procent van de gevallen zou een telecomaanbieder als belangrijkste partner worden gebruikt.