Wat loopt er mis bij de computer crime unit? Het sollicitatieproces al zeker. Zo kan het tot een half jaar duren vooraleer de dienst tot aanwerving overgaat. In tijden van schaars talent lijkt dat een eeuwigheid. Hoe lang mag een sollicitatie duren voor een it’er?
‘Ik heb het afgelopen jaar bij de Federal Computer Crime Unit (FCCU) gesolliciteerd voor de functie van ict-adviseur. De selectie was zeer onpersoonlijk en duurde vijf maanden over een vijftal selecties’, zo vertelt ene Jan H. in een bericht aan Computable.be. ‘Als je daarna niet aangenomen wordt, krijg je enkel een zeer onpersoonlijk e-mailtje’, zo vult hij aan. ‘Er is iets grondig fout bij de FCCU.’
Wat is er aan de hand? We kloppen aan bij Selor, het selectiebureau van de federale overheid. Zij verwijzen ons door naar de persdienst van politie waar we na enig aandringen een antwoord krijgen.
Bij de politie nemen ze naar eigen zeggen kennis van het commentaar Jan H. ‘Voor de functie van hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie, waar het hier om ging, zijn de proeven in het algemeen gespreid over een periode van 3 à 6 maanden’, stelt Guy Theyskens, die de persrelaties verzorgt voor de Federale Politie.
Theyskens betwist alvast dat kandidaten die afvallen (alleen) per mail worden geïnformeerd. ‘De niet weerhouden kandidaten worden per brief ingelicht en krijgen ook een kort uitleg over de competenties waar ze niet voldoende gescoord hebben. Ze kunnen hier verder een debriefing vragen, die telefonisch of face-to-face kan gebeuren’, beweert hij.
Risico dat kandidaten afhaken
Los van de discussie of een kandidaat nu via mail of per brief wordt afgewezen, lijkt de FCCU de kandidaten wel lang in spanning te houden, door de sollicitatieprocedure 4 à 5 maanden te trekken. ‘We zien dat sollicitanten, en zeker de nieuwe generaties op de werkvloer, meer dan ooit een razendsnelle opvolging verwachten van hun kandidatuur’, oordeelt Frédérique Bruggeman, managing director van het in it gespecialiseerd rekruteringsbureau Robert Half.
Bruggeman vindt wel dat kandidaten zich bewust moeten zijn van de stappen die een bedrijf moet nemen voor ze iemand kunnen aannemen. ‘Daar staat dan wel tegenover dat organisaties niet meer de luxe hebben om te blijven wikken en wegen’, stelt hij. ‘Bedrijven lopen het risico de kandidaat van hun voorkeur te verliezen, als het aanwervingsproces te lang duurt. Dat geldt eens te meer in IT.’
Is 4 à 6 maanden normaal? Niet echt
Blijft de vraag of 4 tot 6 maanden anno 2018 te lang is voor een sollicitatie. Zo blijkt uit onderzoek ino pdracht van Robert Half, dat 81 procent van alle sollicitatieprocedures afgerond zijn binnen de eerste maand. Nog eens 9 procent binnen twee maanden. Slechts een kleine 3 procent duurt langer dan zes maanden. De FCCU lijkt dus eerder tot de trage minderheid te behoren.
Toch blijven sommige rekruteringsspecialisten, die we contacteerden, eerder voorzichtig. ‘De FCCU is specifieke case’, nuanceert Geert Motmans van HR-specialist en rekruteerder Motmans & Partners. ‘Algemeen gezien stellen wij dat we kandidaten bij de klant krijgen op 6 à 8 weken’, stelt hij. ‘Maar dan dient het proces bij de klant nog gevoerd te worden. Daar volgen meestal ook enkele gesprekken en tenslotte volgt dan nog het assessment en de remuneratieafspraken. Vier à vijf fases zijn dan niet zo ongewoon’, vindt hij.
Toch is het devies van Motmans duidelijk. ‘Wij blijven erbij dat goede kandidaten niet lang wachten. Kiezen voor een korte en efficiënte aanpak van het rekruteringsproces blijft dus raadzaam’, oppert hij.
Sollicitatieprocedure bij politie problematisch
Los van het aantal selectierondes lijken 4,5 tot 6 maanden dus wel wat lang voor een zoektocht naar gegeerde it’ers.
In elk geval lijken die lengte en de negatieve ervaringen van FCCU-sollicitant Jan H deels te worden beaamd door een externe audit van adviesbedrijf KPMG. Dat lichtte, volgens de krant De Tijd, recent op vraag van minister van binnenlandse zaken Jan Jambon de rekruteringsdienst van de politie grondig door.
En jawel: die externe audit wijst op de veel te lange procedures om nieuwe politiemensen in dienst te nemen. Allerlei voorafgaande proeven zijn slecht op elkaar zijn afgestemd, zo blijkt. En omdat het allemaal zo lang duurt, haken mensen af.
‘Het is stom…’
Kortom, wil de FCCU de noodzakelijke it-specialisten vinden, dan zal het toch ook grondig aan de sollicitatieprocedures moeten sleutelen. Of om het met de woorden van de kandidaat Jan H. te stellen: ‘Het is stom om mensen die zeer gemotiveerd zijn, gewoon te laten lopen.’