Corona of niet. Er moet nog altijd gedigitaliseerd worden. En dan staat de it’er op de eerste rij. We zetten met Computable de grootste knelpuntberoepen in it op een rijtje. Van (full stack) ontwikkelaar tot it-manager. Met input van diverse outsourcers, softwarebedrijven en recruiters.
In de periode van juli 2019 tot en met eind juni 2020 zijn in totaal 6704 vacatures voor ict’ers in Vlaanderen geplaatst. Maar de ene it’er (en it-vacature) is de andere niet. Dit zijn de zeven grootste knelpunten. Er zijn er te weinig profielen van én te weinig die voor de betreffende functie zijn opgeleid.
1. Ontwikkelaar
Bij de VDAB heeft men het ook wel over de analist-ontwikkelaar. Bijna de helft (46 procent) van de vacatures is voor hen uitgeschreven. Het is ook hét knelpuntberoep in it, en ook ver daarbuiten: van alle knelpuntberoepen in Vlaanderen (toch ruim tweehonderd) staat de ontwikkelaar op drie, ter info: achter de industriële technicus en de werfleider.
De invulling door de VDAB is evenwel breed: Een analist-ontwikkelaar ontwerpt en ontwikkelt een ict-project van de studiefase tot de integratie. Als we het over ontwikkelaars hebben, dan spreken we ook over bepaalde programmeertalen of technologieën die beter in de markt liggen dan andere. ‘Zeker voor de toppers binnen development zal er altijd een schaarste zijn’, aldus Sophie Vernaet, business unit manager it contracting bij rekruteringsexpert Hays. ‘Op dit moment merken we op de freelancemarkt dat vooral Java erg gegeerd is.’
2. Full stack-ontwikkelaar
Natuurlijk is de full stack-ontwikkelaar ook een ontwikkelaar, maar in dit overzicht zetten we hem apart. ‘De meest gegeerde programmeertalen blijven Java en .Net’, stelt Jan Vermeulen, practice manager bij Capgemini. ‘Maar daarbij valt op dat op javascript gebaseerde programmeertalen zoals bijvoorbeeld react ook erg in trek zijn’, aldus Vermeulen, die de vraag in javascript-profielen sterker ziet toenemen dan in Java en .Net.
Dit hangt samen met de vraag naar full stack ontwikkelaars, die zeker ook een knelpuntprofiel zijn in it. ‘Zij kunnen ook de front end van sterke platformen als SAP of Adobe customizen’, stelt Vermeulen, die ook low code sterker en sterker in opmars ziet raken.
Feit is dat er van ontwikkelaars ook meer wordt verwacht. ‘Wij zoeken goede medior en senior profielen, zowel backend, als frontend als full-stack ontwikkelaars. Al zijn deze laatste inderdaad heel dun gezaaid’, vult Marc Schijvaerts, managing director bij PeopleWare, aan. ‘Het gaat allemaal om profielen met niet alleen een zeer goede technische kennis van .Net (core), javascript en Amazon AWS, maar ook met ervaring in een DevSecOps omgeving.’
3. Integratie & implementatie expert
De ‘integratie & implementatie expert’, die als VDAB ook als zwaar knelpuntberoep wordt aanzien, heeft wat weg van wat wij als functioneel analist zouden omschrijven. Hij (of) zij vertaalt de functionele behoeften van een informatiesysteem van een opdrachtgever volgens de doelstellingen van het vakdomein (bv. boekhouding of personeelsbeheer) en de economische en logistieke beperkingen. Enerzijds werkt hij nauw samen met de informatici van de ontwerp- en ontwikkelingsteams, maar hij zorgt er ook voor dat het systeem na de installatie ook effectief functioneert.
De invulling en kennis is ook breed: systeemarchitectuur, -integratie en security, maar ook leidinggevende- en communicatieve vaardigheden. ‘Door de technologische evolutie naar software as a service en cloud wordt de pure technische it-kennis, zeker in kleine en middelgrote bedrijven, minder prioritair’, stelt Koen Van Havere, associate business director bij Robert Half Technology. ‘Wat belangrijker is: het begrijpen van je business, dit kunnen vertalen naar it-oplossingen en voldoende marktkennis hebben om te weten welke systemen, software en of applicaties beschikbaar zijn.’
4. Data-analist
De data-analist of -wetenschapper is een afzonderlijke, maar significante categorie. Bij VDAB valt die tussen de analist en ontwikkelaar, maar hier nemen we dit profiel apart mee.
Laura Brami, international recruiter bij Fujitsu West-Europa (en ook verantwoordelijk voor aanwervingen in België) sluit zich hierbij aan. ‘Naast de behoefte aan it-ontwikkelaars is er een groeiende behoefte aan datawetenschappers en analytische profielen’, stelt ze. ‘Denk aan data engineers, datawetenschappers, business intelligence specialisten en daaraan gerelateerde technologieën in bijvoorbeeld Python, Matlab, SAS, NLP, R en Power BI.
Intussen trachten ook de betreffende bedrijven met de schaarste aan data-experts om te gaan. ‘Vermits de combinatie van ontwikkeling, business & analytische vaardigheden moeilijk te vinden is, kijken we uit naar manieren om de datawetenschap toegankelijk te maken voor niet-programmeurs. Dit door hen te voorzien van de juiste oplossingen’, stelt Yannic De Bleeckere, head of pre-sales bij softwarebedrijf SAS.
5. Database administrator
Ook de databankbeheerder of database administrator is volgens de VDAB een knelpuntberoep. Dit profiel ontwerpt databanken, maar zorgt ook voor de beveiliging en de controle van het gebruik. ‘De nieuwste technologische ontwikkelingen bijbenen is hier uitdagend’, zo klinkt het bij de VDAB.
Ook een vaststelling: het beheer en de beveiliging van persoonlijke gegevens is nog belangrijker geworden door de GDPR, en dus ook de job van database administrator.
6. Netwerkbeheerder (& security specialist)
Een kleine tien procent van alle it-vacatures is voor de netwerkbeheerder. Die is verantwoordelijk voor de hele infrastructuur van servers, werkstations, netwerkapparatuur en bekabeling binnen een organisatie of onderneming. Profielen met een bachelor- of een masterdiploma zijn schaars in deze categorie. ‘Maar het zijn deze hooggeschoolde ict’ers, die fel gezocht worden om computernetwerken te beheren en te beveiligen’, oppert men bij de VDAB.
Laura Brami, recruiter bij Fujitsu West-Europa ziet hier ook specifieke vereisten. ‘Er is duidelijk een groeiende behoefte aan security engineers en it-profielen met specialisatie in security. Met daarbij een grote behoefte aan cybersecurity-experten of ciso’s.’
7. It-manager of cio
Ook de it-manager of cio, officieel: verantwoordelijke ict, is een knelpuntberoep. Hij beheert en optimaliseert de it- architectuur en -infrastructuur volgens de functionele behoeften en strategie van de onderneming. Er is een combinatie van verschillende competenties nodig, zoals kennis van ict, boekhoudkundig-economische kennis en leidinggevende capaciteiten.
Wat ook bij andere it-knelpuntberoepen al opdook: het is (zeker) geen pure technische kwestie. Wat eigenlijk universeel is in it. ‘Naast de technische skills, zijn soft skills minstens vandaag even belangrijk’, besluit Marc Schijvaerts van PeopleWare. ‘En als je, mede hierdoor, de lat hoog legt, dan zorgt dat ervoor dat het niet makkelijk is om de witte raven te vinden.’