Corona of niet. Intussen houd jij als it’er toch maar de boel recht. Tijd dus om te checken of jij ook loon naar werken krijgt. Deze vijf aspecten spelen een cruciale rol voor jouw loonpakket.
De gemiddelde it’er in ons land verdient 3.520 euro bruto per maand. Dat is niet slecht. Maar bijvoorbeeld directieleden (5.500 euro per maand) en ingenieurs (3.945 euro bruto per maand) doen het beter.
Dat alles blijkt uit het Salariskompas van Jobat, een grootschalig loononderzoek dat recent verscheen.
De studie komt met een lijst van 24 functies, gerangschikt van hoog naar laag qua loon. In die lijst staat de it’er op nummer zeven, achter onderzoekers en juristen, maar bijvoorbeeld vóór verkopers en financiële profielen.
Wat doet jouw loon boven (of onder) het gemiddelde stijgen? Zie deze vijf aspecten.
1. Sector: it of daarbuiten?
Een it’er verdient ruim honderd euro meer buiten de it-sector. Want in de it-sector zakt het gemiddelde loon tot zowat 3.400 euro bruto per maand. Dat is niet nieuw. Een it’er verdient al jaren meer buiten de it (en dus in de it-afdeling van een bedrijf) dan bij it-bedrijven of -dienstenleveranciers zelf. Dat heeft ook te maken met het feit dat it’ers in de sector zelf gemiddeld een stuk jonger zijn dan daarbuiten.
Staat de informaticus van alle functies op nummer zeven, dan zakt de it-sector qua lonen naar plek tien als het om de sector gaat. Wilt u het meest verdienen (gemiddeld gesproken dan), dan gaat u best aan de slag in (petro)chemie of in energie en milieu.
2. Extralegale voordelen: (bijna) elke it’er een wagen
Ook dit speelt een belangrijke rol. Van alle functies is er, behalve directie, niemand die over meer extralegale voordelen beschikt dan de informaticus. Gemiddeld gaat het volgens het Jobat Salariskompas om 7,8 verschillende. Behalve directeurs en consultants krijgt ook geen enkele functiecategorie meer een bedrijfswagen dan de it’er.
Top vijf extralegale voordelen bij it’ers:
1. Hospitalisatieverzekering (82 procent van de it’ers krijgt er een)
2. Maaltijdcheques (81 procent)
3. Laptop (78 procent)
4. Eindejaarspremie/dertiende maand (76 procent)
5. Bedrijfswagen (71 procent)
3. Je ervaring, want die loont
Nuanceer de verhalen van it’ers die weggelokt worden met hoge startlonen. Als starter verdient u in de it-sector rond het gemiddelde van 2.425 euro bruto per maand, dat voor starters wordt voorzien. Anderzijds betaalt de it-sector in vergelijking wel beter aan oudere werknemers. Een vijftigplusser verdient gemiddeld iets meer dan 4.600 euro bruto per maand.
4. Je locatie en soort bedrijf
Omdat Brussel vaak hoofdkantoren van grote bedrijven en organisaties huisvest, vind je daar gemiddeld gesproken ook de hoogste lonen. In het algemeen geldt: hoe groter de organisatie, hoe hoger het gemiddelde loon.
5. Je specifieke it-functie
Hier vallen we even terug op een onderzoek van Robert Half van enkele maanden geleden – en gaan we echt in op de inhoudelijke kant van de zaak. Want it is als domein natuurlijk een vlag die vele ladingen dekt.
In it-directie en it-management en projectmanagement (vooral pmo dan wat dat laatste betreft) kan je als it-functie nog steeds goed je boterham verdienen. Al doet ook de application manager het gemiddeld niet slecht.
De it-profielen die het minst verdienen, zijn de it service desk agent en de supporting engineer. Maar ook hier gaat het om gemiddeldes. In deze tabel een overzicht van een twintigtal veel voorkomende it-profielen.