De tijd dat freelancers geassocieerd werden met een hongerloon of -tarief ligt achter ons. Met name de digitale freelancers, gespecialiseerd in web en ict, kunnen een behoorlijk dagtarief aanrekenen. Maar hoe hoog is dat dan wel?
Het tarief dat een freelancer kon of mocht aanrekenen, was lange tijd een goed bewaard geheim. Maar dankzij het tarievenrapport van NedWorks krijgen we toch een mooi beeld van wat een freelancer verdient en aanrekent. De focus ligt hierbij op de digitale freelancers die zich bezig houden in domeinen in digitale communicatie, ontwikkeling, project management. Een combinatie dus van it, web en marketing dus.
De gemiddelde freelancer verdient 548 euro, wat een toename is met 6 procent ten opzichte van vorig jaar. De tarieven van de starters stegen bovendien met dubbele cijfers. De wet van vraag en aanbod speelt hier zeker een rol: sommige profielen zijn in vast dienstverband simpelweg moeilijk te vinden.
‘Omdat het vast dienstverband niet meer de veilige haven is die het vroeger was en er meer job rotatie is, wordt het freelancen interessanter voor starters’, aldus Camille Meert van NedWorks. Al denkt Meert niet dat de prijzen zullen blijven stijgen. De reden dat jonge freelancers nu duurder zijn, is omdat er, volgens haar, meer kennis is over het freelance statuut.
548 euro is natuurlijk een gemiddelde: waar zitten de verschillen?
1. Man/vrouw
Mannelijke en vrouwelijke freelancers gaan qua tarief ongeveer gelijk omhoog, al is er wel nog een verschil in dagtarief. Zo verdient de vrouwelijke freelancer 8 procent minder. Voor een man is dat 560 euro en voor een vrouw 514 euro, maar dat zijn dus gemiddelden.
2. Opleiding & regio
Brussel betaalt best: zoals bij de loontrekkenden kan je bij opdrachtgevers uit de hoofdstad het hoogste tarief aanrekenen (588 euro). Het minste is dat in West-Vlaanderen (432 euro). Qua opleiding is er geen echt verschil tussen masters aan universiteit en hogeschool (allebei rond zeshonderd euro). Academische bachelors aan hogeschool rekenen gemiddeld 509 euro aan.
3. Ervaring
Ervaring maakt zeker een verschil. Je kunt gemiddeld een hoger tarief aanrekenen als je meer dan vijf jaar ervaring hebt. Maar na verloop van tijd vloeit dat voordeel ook weg. Zo ligt het tarief van digitale freelancers met meer dan twintig jaar ervaring het tarief gemiddeld lager dan bij freelancers tussen tien en twintig jaar ervaring.
Dagtarief vs professionele werkervaring als freelancer:
– 0 tot 5 jaar: 513 euro
– 5 tot 10 jaar: 573 euro
– 10 tot 20 jaar: 612 euro
– 20 tot 30 jaar: 578 euro
4. Sectoren
Net als bij vaste lonen en contracten zijn er sectoren die beter betalen dan ander. Opvallend is dat die voor digitale freelancers niet helemaal overeenkomen met die van de loontrekkenden.
De minst betalende sectoren voor digitale freelancers zijn bouw/immo, communicatie/reclame en opvallend ook energie/milieu. De best betaalde sectoren zijn medical/pharma, finance en (ook opvallend) travel/leisure.
5. Specialisatie
Cruciaal is de specialisatie voor een freelancer. De minst betaalde digitale specialisatie is webmaster, en dit ongeacht aantal jaar ervaring.
De best betaalde specialisaties is het project management webprojecten. Dat gaat van 660 euro bij starters tot 897 euro bij freelance project managers met meer dan tien jaar ervaring. Dit is het dubbele van de minst betaalde digitale specialisatie.
En de toekomst?
Het voorbije jaar steeg vooral het aantal freelancers voornamelijk bij de digitale profielen. Volgens Frank Vander Sijpe, directeur hr research bij hr-dienstverlener Securex, is er nog een behoorlijk potentieel. ‘Het werken met freelancers is op vandaag een praktijk die in veel ondernemingen nog niet is doorgedrongen’, stelt hij vast.
Maar de huidige schaarste op de reguliere arbeidsmarkt dwingt ons, volgens hem, tot meer creativiteit. ‘Naast automatisering, robotica, en het gebruik van kunstmatige intelligentie, is het inhuren van de freelancer een optie waaraan organisaties niet langer kunnen blijven aan voorbij gaan’, stelt hij. ‘Het is een degelijk alternatief voor wie op korte termijn nood heeft aan ‘just in time’ kennis en expertise aan een betaalbare, én voorspelbare prijs. En het staat borg voor engagement en flexibiliteit.’