Met een grootschalige campagne roept technologiebedrijf SAP en partners gegadigden op om SAP-consultant te worden. Het wil een antwoord bieden op het tekort aan specialisten. Student, werkzoekend of toe aan een carrièreswitch? Het was nog nooit zo makkelijk om SAP-specialist te worden.
Volgens SAP zijn er in België vandaag meer dan vijfduizend vacatures voor personen met een SAP-opleiding. Om die in te vullen, lanceert het bedrijf het project ‘1000 SAP-jobs’. Doelstelling: tegen eind 2021 duizend SAP-jobs ingevuld te krijgen.
Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om jobs bij SAP zelf, maar bij de vele partnerbedrijven waar consultants of specialisten in digitale transformatie nodig zijn.
Wat houdt het project in?
De kern om de duizend nieuwe krachten te vinden, ligt bij opleidingen. SAP wil samen met een aantal partners (arbeidsbemiddelaars als Actiris Brussel, Forem VDAB en privépartners zoals Accenture, Capgemini, Delaware, Deloitte, Flexso en SOA People) geïnteresseerden opleiden. Alle deelnemende partners dragen financieel bij aan de opleiding.
De meeste opleidingen duren zo’n vijftig werkdagen, gespreid over een periode van gemiddeld vier maanden. ‘De deelnemers bestuderen hierbij businessprocessen die we implementeren binnen bedrijven. Ze leren software configureren of een bepaald proces implementeren. Dat kan aankoop zijn of een logistiek proces of een ander’, vertelt Alain Georgy, managing director van SAP België en Luxemburg. Op het einde krijgen de deelnemers, als alles goed loopt, een certificaat.
Wie komt in aanmerking voor zo’n SAP-opleiding?
Iedereen en dan vooral de atypische profielen. ‘Ik heb de voorbije weken certificaten getekend van studenten die oorspronkelijk waren afgestudeerd met een diploma in kunst, geschiedenis, biotechnologie of antropologie’, illustreert Georgy.
Een diploma hoger onderwijs, kort of lang type, is een vereiste. Maar naast studenten komen ook werkzoekenden (bijvoorbeeld vijftigplussers) in aanmerking of zij die hun carrière een nieuwe wending willen geven. Niet iedereen kan de opleiding volgen. Zo is motivatie een belangrijk element om toegelaten te worden. De opleiding voor werkzoekenden is gratis. Voor anderen betalend. Voor studenten wordt de opleiding geïntegreerd in de opleidingspakketten van sommige hogescholen.
Volgens Georgy vindt 98 procent van de kandidaten met een SAP-certificaat binnen een maand een job die aantrekkelijk betaalt en bovendien op basis van een contract van onbepaalde duur.
Is het initiatief druppel op een hete plaat?
SAP gelooft dat het met de extra inspanningen van deze opleiding toch voor een grotere instroom aan SAP-specialisten kan zorgen. Het initiatief is in elk geval breed gedragen door de partners, ook privé-partners die allemaal tientallen openstaande vacatures voor SAP-specialisten hebben uitstaan.
Anderzijds kunnen we er niet om heen dat het tekort aan it’ers intussen wel heel nijpend is en ook niet bepaald nieuw. De instroom is vaak te beperkt en één bepaalde actie of campagne zal het tij niet keren. ‘Daarom moet je dit initiatief zien als een additionele accelerator in de markt’, oppert Patrick Andersen van Delaware. Of hoe niets doen in deze omstandigheden ook geen optie is.
Is SAP nog wel hip?
De lancering van het initiatief komt voor SAP niet op het allerbeste moment. Het bedrijf ligt onder vuur. Het had de voorbije dagen technische problemen in één van zijn datacenters wat door veel klanten niet in dank werd afgenomen. En verder moest het recent een ontslagronde aankondigen die 4.400 banen zou kosten, vooral in de VS en Duitsland. Bovendien lijkt SAP in het tijdperk van Amazon AWS, Apple en Google ook niet het hipste bedrijf (en technologie) om voor te werken.
Toch doet SAP er zeker nog toe. De vele vacatures tonen dat aan. Bedrijfssoftware blijft trouwens voor elke organisatie cruciaal en daar speelt SAP de eerste viool. Zeker in België dat – zo bevestigt elk marktonderzoek van Computable – als SAP-land staat geboekstaafd. Nu nog die vijfduizend SAP-vacatures invullen.