Zelfs in tijden van cloud computing gebruikt nog bijna één op vijf van de Belgische organisaties high end servers. En wat opvallend is: België houdt hier veel meer aan vast dan Nederland. Internationaal groeien mainframes zelfs nog qua verkoop. Toch duiken donkere wolken op. ‘Een hele generatie Cobol- en mainframe-specialisten gaat op pensioen.’
24 procent. Dat was het opvallende percentage in het jongste jaarrapport van IBM. Met zoveel groeide vorig jaar namelijk de omzet van de IBM Z mainframe-reeks in 2017. De succesvolle lancering van hun z14 mainframe, met encryptiecapaciteit als belangrijkste speerpunt, bleek hiervoor de belangrijkste verklaring.
Forse groei
Bij IBM onthalen ze de mainframe-opmars alvast met veel enthousiasme. ‘In de huidige 24 op 7-wereld, met exponentieel groeiende data en een constante dreiging van beveiligingsinbreuken, zijn de kwaliteiten van de mainframe belangrijker dan ooit’, aldus de woordvoerder van IBM België. ‘De onlangs aangekondigde z14 ZR1-mainframeservers gebruiken een 19-inch rack met industrie-standaarden en passen direct in het datacenter van de cloud’, zo klinkt het onder meer verder.
België is mainframe-land
Wie mainframe zegt, zegt nu eenmaal IBM. De meest gebruikte high end servers (mainframes en midrange servers) in ons land zijn van IBM, met een installed base van 80,7 procent, gevolgd door Oracle met 10,5 procent.
Toch is er een groot verschil tussen het jongste jaarverslag van IBM en de situatie op het terrein. In ons land blijft het gebruik van high end servers namelijk teruglopen. Zowat 18 procent van de bedrijfsvestigingen gebruikt high end serversystemen, lokaal of in een datacenter op een andere locatie. In 2010 lag de penetratiegraad nog op ruim 33 procent. Dat is dus bijna een halvering op acht jaar tijd.
Toch houdt België nog goed stand. Zo is er een groot verschil met Nederland, waar nog slechts 9 procent van de vergelijkbare bedrijfslocaties een high end systeem gebruikt. Dat is in verhouding dus de helft. Zowel in België als Nederland blijken de groot- en kleinhandel de grootste aanhangers van high end servers.
‘Veel interesse om mainframe te verlaten’
We steken ons licht even op bij een ‘tegenpartij’ van IBM: Anubex, als Belgische firma gespecialiseerd in het migreren van legacy applicaties. Zijn grotere systemen, zoals mainframes, in België nog meer ingeburgerd dan in een land als Nederland? ‘Hoewel we hierover geen feiten hebben, is dat alvast ook onze indruk’, beaamt Mario Mees van Anubex.
Al klinkt bij Anubex toch vooral een ander geluid. ‘Een aantal (grote) spelers zweert nog steeds bij de mainframe. Maar wij zien momenteel wereldwijd een enorme interesse om ervan af te stappen, ook in België. Wij weten van minimaal zes projecten in België waar men bezig is, of een studie doet, om van de mainframe weg te gaan’, vertelt Mees.
Het gaat, volgens hem, niet alleen om kleine mainframes. ‘In Frankrijk zijn we in gesprek met een bank die een voorstudie aan het doen is om 220.000 mips naar open systemen te verhuizen. En in Duitsland praten we met een bank die alvast tweehonderd applicaties van de mainframe wil weghalen’, aldus Mees.
Cobol-specialisten met pensioen
De meeste initiatieven zijn, volgens Mees, niet alleen ingegeven door kostenbesparingen. Ook het verdwijnen van kennis speelt een grote rol: de meeste specialisten zijn vijftig plussers. ‘Veel bedrijven hebben zich gerealiseerd dat zij binnenkort een gigantisch kennisprobleem gaan krijgen. Een hele generatie gaat binnenkort immers op pensioen.’
De laatste tijd gaat het hierbij, volgens hem, niet alleen over kennis van de mainframe omgeving (JCL, cics, …) zelf, maar ook over de programmeertaal. ‘Daar waar vroeger Cobol behouden bleef tijdens de conversie, krijgen wij nu ook meer en meer vragen om CCobol te converteren naar Java en C#.’