De resultaten die Atos enkele dagen geleden presenteerde waren niet bepaald super. Maar vergis u niet: op Belgisch niveau doet de Franse it-groep het in verhouding een stuk beter.
‘Atos had in 2021 te kampen met aanzienlijke tegenwind, die tot uiting komt in de resultaten van de groep.’ Het persbericht dat enkele dagen geleden de resultaten van Atos aankondigde, loog er niet om. Het bedrijf slaagde er niet in zijn financiële doelstellingen te halen en heeft af te rekenen tot significante waardeverminderingen.
Wereldwijd heeft Atos een jaar achter de rug waarin zowel de inkomsten als de winstmarges krompen. Boekhoudkundige problemen in de VS deden vorig jaar twintig procent van de aandelenkoers teniet. Er kwam een nieuwe ceo, maar in januari kwam er een winstwaarschuwing. Met als gevolg dat hun aandelenkoers zowat de helft is van wat het een jaar geleden was en een derde van in 2018.
Nieuwe structuur
Die waardevermindering was al grotendeels bekend. Atos plande al een mega-afschrijving van 2,4 miljard euro over zijn boekjaar 2021. Het bedrijf gaf al aan om zijn structuur te vereenvoudigen en zich te herstructureren rond vier regio’s en drie divisies: big data en security, een digitale divisie (cloud, digitale transformatieactiviteiten en schone energie). De derde afdeling ten slotte bundelt de historische outsourcing-activiteiten, die structureel terrein verloren sinds de verschuiving naar de cloud.
Die cloud zorgde alvast voor uitdagingen. Atos is een van de dienstenleveranciers van het pre-cloudtijdperk en moe(s)t afrekenen met de publieke cloud en de (onrechtstreekse) concurrentie van partijen als AWS en Microsoft. In functie daarvan positioneert Atos zich intussen als een cloudtransformatiepartner, inclusief een zogenaamde hybride-cloud-aanbod. Maar die cloud, waarvoor Atos ook danig samenwerkt met de grote hyperscalers, is en was niet de enige uitdaging. De pandemie heeft het bedrijf geld gekost, er was de mislukte fusie met DXC en er waren dus ook fouten in de boekhouding bij twee Amerikaanse dochters.
Volgens Rodolphe Belmer, de nieuwe ceo van Atos, is deze nieuwe structuur evenwel een belangrijke eerste stap in de transformatie van de groep. ‘Er is nu een solide basis hebben om op voort te bouwen, en een springplank voor prestatieverbetering’, zegt hij.
België doet beter
Belangrijk is dat Atos het in België alvast een stuk beter doet. Om te beginnen zijn de Atos-klanten, zo blijkt uit de jaarlijkse rondvraag van Whitelane Research, een stuk meer tevreden in België dan in vergelijking met het Europees gemiddelde.
Atos haalde onlangs enkele grote contracten binnen waarvan de meest opvallende bij de Vlaamse Gemeenschap en Agfa. Beide zijn bijvoorbeeld nieuwe klanten. ‘Met een nieuw lokaal leiderschap en de reorganisatie is Atos goed gepositioneerd in België’, oppert Vikrant Sarin van S-Square, dat zich specialiseert in advies en onderzoek rond sourcing.
Sarin benadrukt daarnaast dat Atos een van de weinige bedrijven in ons land is die een volledige dienstenportfolio heeft voor applicaties, infrastructuur en beveiliging. ’De helft van het portfolio bestaat uit infrastructuurdiensten, een krappe derde uit applicatiediensten en ze hebben een sterke securitybusiness’, licht Sarin toe. ‘Met meer dan 1.200 werknemers zijn ze een sterke speler op de lokale markt.’