Het eerste kwartaal van 2020 ziet er kerngezond uit als het gaat om de afgesloten deals op de Belgische ict-markt: 42 transacties waaronder een aanzienlijk aantal in startups en scale-ups. Maar de coronacrisis kan nog weleens roet in het eten gooien voor het aantal overnames, transacties en deelnemingen in de rest van het jaar.
In het eerste kwartaal van 2020 blijkt er nog geen vuiltje aan de lucht als het gaat om overnames, fusies en deelnemingen op de Belgische ict-markt. Er zijn 42 geregistreerde deals, aldus financieel adviesbureau Corporate Finance International (CFI) en Computable in een gezamenlijke inventarisatie (zie overzicht). Een topkwartaal waarmee een goed 2019 een passend vervolg krijgt.
Vizier
Vorig jaar roerden Belgische bedrijven en investeerders zich ook al behoorlijk. Er was toen net als in het eerste kwartaal van 2020 veel kapitaal beschikbaar en investeerders willen dit aan het werk zetten. Daarnaast bestaat er in België een sterk ondernemerschap en zijn er voldoende midden- en kleinbedrijven die een gezonde en goede positie hebben en verder willen groeien, in de Benelux of Europa, stelt CFI.
Het vizier staat daarbij steeds vaker op Nederland gericht; symbool hiervoor staat het Hasseltse Cegeka dat in 2019 het Dynamics 365-deel van bouwautomatiseerder CTB en – de meest opvallende deal – KPN ICT Consulting, inclusief het onderdeel Call2 (in totaal 750 medewerkers en 250 inhuurkrachten) overnam. Begin mei van dit jaar gevolgd door de inlijving van consultancybureau Finavista uit Utrecht, actief op het gebied van datamigratie, -kwaliteit, -analyse en governance.
Staaltjes
In het eerste kwartaal van 2020 zijn er meer van dit fraaie staaltjes terug te vinden. Zo kocht salarisverwerker SD Worx het Rotterdamse Pointlogic, een leverancier van software voor verlonings- en beloningsstrategie. En investeringsmaatschappij Gimv liet haar oog vallen op het Eindhovense Applied Micro Electronics, een ontwikkelaar en producent van slimme elektronische modules. Die zijn bedoeld voor stroomconversiesystemen, bewegingsregelaars, veiligheidssystemen en human machine interfaces op verschillende eindmarkten, waaronder elektrische voertuigen, huishoudelijke apparaten en industriële automatisering.
Andere opvallende deals in de periode januari tot en met maart 2020 waren de verkoop van afdeling Healthcare IT van Agfa-Gevaert, leverancier van beeldvormingstechnologie en it- en afdruksystemen, aan het Italiaanse zorgsoftwarebedrijf Dedalus, de koop van People & Technology, een it-consultingbedrijf uit Waals-Brabant, door ict-dienstverlener NRB (Network Research Belgium) én de dubbelslag van IB Graf. Deze Luikse specialist in boekhoudkundige en commerciële managementoplossingen bij kmo’s en accountancykantoren kocht eind maart twee integratoren: het Herstalse Plug and Go Info en het Luxemburgse Account It.
Rapportcijfer
Over Luxemburg gesproken: Telenet raakte betrokken bij de fusie van de twee bestaande kabelmaatschappijen Eltrona en SFR-Coditel (van Telenet). Eltrona, de tweede kabelmaatschappij van Luxemburg, neemt daarbij SFR over en betaalt Telenet daarvoor met een pakket aandelen. Telenet zelf neemt ook een belang over van 34 procent in Eltrona van Post Luxembourg. Op die manier krijgt Telenet precies 50 procent min één aandeel van het fusiebedrijf in handen. En heeft Luxemburg voortaan maar één kabelmaatschappij meer.
Diverse transacties uit het eerste kwartaal zijn overigens al ingezet in de laatste periode van 2019 en definitief gemaakt begin 2020, meldt CFI. Het financieel adviesbureau voorziet ondanks het mooie rapportcijfer over het eerste kwartaal een dalende trend in de rest van het jaar vanwege de coronacrisis. Bij banken neemt het risicobeheer het steeds meer over van het commercieel denken. Ondernemers zullen vaker op zoek moeten gaan naar alternatieve financieringsmogelijkheden.
Investeerders
Dat zou bijvoorbeeld kunnen via private equity. Een voorbeeld uit het eerste kwartaal is netwerk-, security- en internet-of-things (iot)-distributeur Kappa Data, waarbij kapitaalfonds Investlink instapte om de internationale groei te ondersteunen. Of Urbantz, een Brusselse logistieke dienstverlener die voor de tweede keer een investering binnenhaalde, ditmaal van zes miljoen van Korys (Colruyt), ETF Partners en de bestaande aandeelhouders. Urbantz ontwikkelt een software-as-a-service-platform voor het beheren, optimaliseren en controleren van de eerste en laatste kilometers van goederentrafiek, vanaf de eerste bestelling tot aan de uiteindelijke ontvanger
In dat licht zijn de nieuwe investeringsfondsen van Smartfin en Fortino Capital die de afgelopen maanden vers kapitaal bij hun achterban hebben opgehaald, een hoopvol teken. Vooral Fortino Capital laat van zich horen. De investeerder ondersteunde in Nederland in het eerste kwartaal de overname van De Heer Software door Tenzinger (zorgsoftware) en Platani door Previder, een dochteronderneming van de Odin Groep (it-infrastructuur). In België financierde het de fintech-acquisitie van het Zweedse Dicom Expense door Mobilexpense uit Brussel. Medio juni nam het Sigma Conso over, een Brussels softwarehuis met een ‘corporate performance management’-oplossing waarmee bedrijven de boekhoudingen van verschillende dochterfilialen op elkaar kunnen afstemmen.
Startups en scale-ups
In de periode januari-maart van dit jaar noteerden CFI en Computable in totaal 42 deals op de Belgische ict-overnamemarkt. Opmerkelijk zijn de diverse startups en scale-ups die in dit kwartaal geld wisten op te halen. Een greep:
Januari:
- De Leuvense blockchainspecialist Settlemint krijgt een investering van KPN Ventures, de investeringspoot van de Nederlandse telecomoperator KPN. Die stopt, samen met het Amerikaanse Medici Ventures, 1,9 miljoen euro in het bedrijf.
- De scale-up LynxCare, dat big-data-oplossingen voor de zorg bouwt en eveneens uit Leuven komt, rondt een nieuwe kapitaalronde af van 1,8 miljoen euro. Naast de bestaande investeerder Heran Partners (Annie Vereecken), stapt ook het Duitse investeringsfonds Btov in.
- Fintech-startup Risolto uit Gent strijkt een miljoen euro op voor de verdere ontwikkeling van zijn facturatie- en kredietbeheerplatform. Het geld komt van een groep business angels.
Februari:
- Horus Software, de Luikse ontwikkelaar van boekhoudtoepassingen, kondigt een kapitaalsverhoging van 800.000 euro aan. Het bedrijf heeft voor de kapitaalsverhoging kunnen rekenen op inschrijvingen uit zijn directe omgeving, waaronder de werknemers zelf en op InvestSud, een investeerder die het bedrijf al sinds de oprichting steunt.
- De Brusselse vastgoedapp-startup Smovin heeft 1,4 miljoen euro aan financiering opgehaald. Enkele van de nieuwe investeerders zijn Nicolas Debray, ondernemer en business angel, en Charles le Hodey (Traxxeo), een eigenaar van vastgoed in het noorden van het land. Verder zijn ook nog een niet nader genoemde ‘family office’ en IMBC betrokken (een investeerder uit Henegouwen die Digital Attraction ondersteunt, een accelerator waaraan Smovin heeft deelgenomen).
- De Gentse startup Uman.ai sluit een kapitaalronde van 500.000 euro af. De investeerders zijn Imec.istart, Skyhaus (moederbedrijf van onder meer ML6) en Roel Naessens (ex-Google). Daarnaast ontvangt het bedrijf ook innovatiesubsidies van VLAIO. Uman.ai ontwikkelt software dat teams in bedrijven informatie efficiënter helpt delen.
- Ivex, een spin-off van de KULeuven, beurt in een kapitaalronde 1,2 miljoen euro bij het overheidsfonds PMV, Noshaq, The Faktory, Marc Jacobs en SPDG. Het geld moet het bedrijf, gespecialiseerd in software voor zelfrijdende auto’s, sneller naar de markt brengen met zijn ai-producten en diensten voor autonome voertuigen.
Maart:
- MobieTrain, een Genkse startup die software ontwikkelt voor mobile en micro-learning, haalt 1,8 miljoen euro op bij de Belgische investeringsmaatschappij LRM en de mediagroep Concentra. Ook een aantal bestaande aandeelhouders en het management nemen deel aan de investeringsronde.