Verdien je nu minder in de ict-sector dan erbuiten? En hoe groot is het loonverschil tussen helpdesk, programmeur en cio? Vijf waarheden over je loon als ict’er.
Uiteraard werk je niet voor het geld. Maar een behoorlijk loon speelt wel mee. En die lonen kunnen in de ict-wereld grondig verschillen. Vijf waarheden over ‘the money’ op een rijtje. Het gaat hierbij om trends die in ons land van tel zijn:
Waarheid 1: Als ict’er verdien je meer buiten de sector
Een informaticus zit, althans wat zijn salaris betreft, beter buiten de it-sector dan dat hij (of zij) bij een it-bedrijf is te werk gesteld. Want in het geval van het laatste ligt zijn salaris 15 procent lager. Nieuw is dat loonverschil van 15 procent niet, en het is de voorbije jaren ook min of meer even hoog gebleven.
Een ict’er in de ict- sector strijkt, volgens SD Worx, jaarlijks gemiddeld 46.000 euro bruto op, maar daarbuiten is dat een stuk meer: 54.500 euro gemiddeld. We spreken hier over het totaal jaarsalaris in euro inclusief variabele verloning in vorm van commissies, bonus en premies, maar exclusief loonbonussen. Extralegale voordelen als bedrijfswagens zitten hier niet bij. (= zie waarheid 4)
Jaarloon in it-sector: 46.000 euro bruto
Jaarloon buiten it-sector: 54.500 euro bruto
Waarheid 2: Als ict’er verdien je behoorlijk goed
Naast de vergelijking tussen de ict- en de niet-ict-sector, is er ook de vergelijking met andere functies. Hierbij doen ict’ers het niet slecht, althans gemiddeld gesproken. It- en internetprofielen zitten van alle functies op de arbeidsmarkt in de top vijf van best betaalde functies, blijkt uit cijfers van Jobat en hun Loonwijzer die in het najaar van 2015 verscheen.
Enkel algemene directie, juristen en onderzoekers verdienen meer. Tegelijk doen ict’ers het (gemiddeld) wel beter dan financiële profielen, verkopers of marketeers. Met hun gemiddeld maandloon van 3550 euro per maand doen de ict’ers het bijna zeshonderd euro beter dan de gemiddelde bediende die maandelijks 2990 euro verdient. De ict’er verdient zelfs meer dan elfhonderd euro meer per maand dan de gemiddelde arbeider.
Gemiddeld maandloon voor ict’ers: 3550 euro bruto
Gemiddeld maandloon voor bedienden: 2990 euro bruto
Gemiddeld maandloon voor arbeiders: 2400 euro bruto
Waarheid 3: Geen hoge startlonen in ict-sector
Informatici zijn vaak erg gegeerd, vaak van op de schoolbanken. Maar toch weerspiegelt dit niet in uitzonderlijk hoge startlonen. Op basis van cijfers van Jobat blijkt dat het beginloon van een ict’er 2170 euro bruto per maand is. Dat loon situeert zich zelfs eerder onder het gemiddelde van alle startlonen.
Met dit startloon doet de ict-sector het veel minder goed dan sectoren als petrochemie, selectiekantoren of farma die hun starters gemiddeld meer dan 2500 euro bruto aanbieden.
Gemiddeld startloon in ict-sector: 2.170 euro bruto per maand
Gemiddeld startloon (over alle sectoren): 2.240 euro bruto per maand
Waarheid 4: Ict is dé sector van de bedrijfswagens
Naast het loon zijn er ook nog de extralegale voordelen. Hier springt vooral de bedrijfswagen in het oog. Ict’ers kunnen gemiddeld gesproken, meer dan andere profielen, in ons land rekenen op een bedrijfswagen. Dat is een erg specifieke situatie voor België.
54 procent van de ict’ers heeft een bedrijfswagen, een aandeel dat de voorbije vijf jaar nooit zo hoog lag. Enkel consultants en externe verkopers beschikken in verhouding nog meer over een bedrijfswagen. Binnen de it-sector ligt het aandeel van de firmawagens zelfs nog hoger. In sommige it-bedrijven hebben 60 tot 70 procent van de ict’ers die er werken een bedrijfswagen.
54 procent van de ict’ers beschikt over een bedrijfswagen
Waarheid 5: Cio verdient drie keer meer dan support
Last but not least: de ene ict’er is de andere niet. Er zijn ontwikkelaars, it-managers of helpdeskmedewerkers. De ene functie wordt (veel) beter betaald dan de andere.
De lonen in nevenstaande top tien zijn ongeveer een jaar oud, maar aangezien er vorig jaar maar zeer beperkte loonopslag is geweest, verschillen ze niet zo heel veel. Bovendien gaat het om de verschillen onderling.
De it-manager of cio verdient bijvoorbeeld tot drie keer meer dan zijn collega op de helpdesk. Dat lijkt een groot verschil. Toch is dat niet uitzonderlijk als we dat vergelijken met andere afdelingen of vakgebieden. Ook bij andere functionele domeinen, zoals marketing of financiën, zien we een vergelijkbare loonkloof.