Artificiële intelligentie en distributed cloud zijn de domeinen waar Google Cloud zich wil profileren. Ook in ons land. Om zijn groei te blijven bewerkstelligen, doet het beroep op een aantal partners. En die komen uit diverse domeinen. Computable maakt het overzicht.
We spraken erover met Edward Boute, hoofd van Google Cloud BeLux , in de nasleep van de Google Cloud Summut dit najaar.
In vergelijking met AWS of Azure lijkt het Google Cloud Platform nog een weg te moeten afleggen. ‘In infrastructure-as-a-service zijn we misschien de kleinste van die drie. Maar natuurlijk zijn we een vooraanstaande cloudpartij, denk maar aan onze search, maps en Youtube. We hebben overal datacenters.’ Samenwerkingsverbanden lopen onder meer met deze partners.
- Startups
Waarmee meteen het belang van ai wordt benadrukt. ’Zeventig procent van alle wereldwijde gen-ai -unicorns draaien op Google-technologie’, stelt Boute. Hij geeft toe dat consumenten Google vaak niet meteen linken aan ai. Zit de zogenaamde mindshare rond ai hier intussen niet bij de concurrentie? Google lijkt hier toch echt in het defensief te zitten. ‘Bij de startups en scale-ups zijn we die mindshare alvast niet verloren’, weerlegt Boute.
Om het belang van startups (en ai) te onderstrepen, wijst Boute op een samenwerkingsprogramma met startups. Zij kunnen rekening op een tegoed van 250.000 dollar in clouddiensten, en op 350.000 dollar als het om een startup gaat die actief is in ai.
- Independent software vendors
Software is vandaag in veel gevallen via de cloud, dus als softwareleveranciers hun toepassingen aanbieden, dan is Google Cloud vaak betrokken partij. ‘Soms zelfs zonder dat de eindklant dat weet of hoeft te weten’, erkent Boute. Een belangrijke partij op dit vlak is de Belgische dataspecialist Collibra. Een van de Belgische unicorns. ‘Op één na baseren overigens alle Belgische unicorns zich op technologie van Google Cloud’, aldus Boute. (Die ene is overigens Team Blue, nvdr).
Een andere vooraanstaande partij voor Google Cloud is ML6, de ai-specialist die Google Cloud ook vaak actief aanwendt voor oplossingen projecten. Boute verwijst hierbij rond het project van automatische aansturing van de snelwegverlichting op basis van ai, dat vorig jaar werd genomineerd voor een Computable Award.
- Globale partijen
Grote internationale integratoren hebben intussen ook Google Cloud als cloudpartij aangestipt. Hun consultants worden ook onderlegd in de Google-technologie en -aanpak. Eigenlijk alle grote namen duiken hier op. Voor ons land zijn Deloitte en Accenture van tel. Maar Google werkt ook samen met Cognizant, Capgemini, Quantiphi, EPAM, HCL, TCS, Wipro en Kyndryl. Het project bij Carrefour België is met Kyndryl. En daarnaast zijn er de vooraanstaande softwarepartijen. Zo werkt Google Cloud intensief samen met SAP.
- Lokale integrators
Ook op lokaal vlak bouwde Google de laatste jaren samenwerkingsverbanden uit. Een belangrijke partij is de Belgische afdeling van Devoteam. Ook met de Cronos-groep haalde Google de banden aan. Andere lokale partners zijn CTS, Xebia, Randstand Digital, Artefact en NTT.
En bovendien is Proximus van tel voor hun gezamenlijke aanbod rond de soevereine cloud, in het verlengde van de distributed cloud-propositie van Google Cloud. Of hoe trends als ai en soevereiniteit vandaag ook wel een beetje de rode draad zijn voor samenwerkingsverbanden. ‘Globaal zijn er bij onze partners vandaag al 150.000 experts in generatieve ai’, besluit Edward Boute.