Kwam Smartschool de voorbije weken minder gunstig in het nieuws door hun capaciteitsproblemen, dan lijkt er stilaan beterschap in zicht. Het bedrijf ging in zee met AWS en diens EC2-platform. Eerst met mondjesmaat, maar nu volop voor Smartschool Live, dat zijn miljoenste digitale les liet optekenen. 'Eigenlijk was het een sprookje.'
‘Oeps, er ging iets mis.’ Een dino met een voetbal verschijnt op het scherm. Het was voor duizenden leerkrachten en leerlingen, thuis ijverig aan het werk, de voorbije weken een bekend beeld.
Maar Smartbit, de Limburgse kmo met 25 medewerkers achter SmartSchool, bleef niet bij de pakken zitten. Dat moest ook, want de impact van hun onderwijstoepassing valt niet te onderschatten. Het onderwijsplatform heeft bij ons in secundaire scholen een marktaandeel van negentig procent.
Zoom-achtige onderwijstoepassing
In een persconferentie voor AWS stelde Jan Schuer van Smartbit zichzelf als ‘cloud case’ voor, en meer bepaald voor hun Zoom-achtige onderwijstoepassing Smartschool Live. ‘Een week voor de lockdown begrepen we al dat er iets op til was’, vertelt Jan Schuer, oprichter van Smartschool, als case tijdens de briefing van AWS. ‘Nog voor de beslissing van de lockdown, waren we reeds aan het uitkijken naar een screensharing- en conferentieoplossing om leerlingen en leerkrachten thuis verbonden te houden’, weet Schuer.
‘Op minder dan een week bouwden we Smartschool Live, dat we ook gratis aanbieden tijdens de pandemie. We hebben het samen met AWS op twee of drie werkdagen voor mekaar gekregen. Zo snel ging het. Eigenlijk was het een sprookje’, stelt hij.
Grote schaal
Had Smartschool ervoor dan geen ervaring in de cloud, en meer bepaald met AWS? ‘We hadden een beetje ervaring, maar niet zo veel. We werkten amper met AWS’, geeft Schuer toe.
Een gigantische cloud-ervaring had Smartschool dus zeker niet, alleen bleek dat de voorbije weken en maanden wel nodig. ‘Smartschool Live is de eerste cloud-implementatie op deze grote schaal. We hebben wel vaker cloud gebruikt voor verschillende services’, klinkt het.
Hoe ziet het bedrijf dat voor de toekomst: hevelt het (op termijn) alle toepassingen over naar AWS of de cloud. ‘We zijn over aan het gaan op een hybride aanpak.’
Zeilen bijgezet
Smartschool zelf kende de afgelopen twee, drie maanden een grondige koerswijziging. ‘Van aanvullend platform gingen we naar primair platform’, klinkt het. Aanvankelijk was SmartSchool daar, gelet op de vele vertragingen in het begin, gewoon niet klaar voor. Dat was bij momenten best pijnlijk.
Helemaal ongelukkig werd het toen de topman scholen en leerkrachten opriep om het gebruik van zijn systeem beter te spreiden, om pieken tussen 10.00 en 15.00 uur te vermijden. In het cloudtijdperk was dat op zijn zachtst gezegd een ongewone oproep.
Smartschool zette de zeilen bij. De benodigde bandbreedte ging maal tien, uploads maal dertig. ‘Leerlingen uploaden iedere dag ongeveer één miljoen documenten. Hierbij ook heel veel video’s’, stelt Schuer.
Tien miljoen leerlingen
Smartschool Live liet op zes weken tijd zijn miljoenste live les optekenen. Goed voor tien miljoen leerlingen. ‘Een mijlpaal’, stelt Schuer. ‘In de zeventien jaar dat wij bestaan heb ik zoiets nog nooit meegemaakt.’
‘De impact van het coronavirus op het bedrijfsleven wordt enorm, en niet het minst voor de onderwijssector’, besluit hij.