Eén bedrijf op vijf zet zijn e-mail in de cloud in ons land. Dat is dan ofwel Office 365 van Microsoft of Google Apps for Work. Al lijkt Google Apps in ons land het pleit te verliezen. Een analyse met Belgische cijfers en drie vaststellingen.
E-mail in de cloud is een goede indicatie voor cloudadoptie. E-mail is immers een toepassing die door elk bedrijf gebruikt wordt. ‘Bovendien blijkt het in de praktijk een van die applicaties welke bedrijven het eerst naar de cloud brengen’, vertelt Kristof Boden, oprichter van Cogetix, dat het cloudgebruik rond e-mail opvolgt.
Cogetix onderzoekt hiervoor 22.000 Belgische bedrijven van diverse grootte. ‘Op basis van de zogenaamde MX-records op DNS-niveau kunnen wij in ons land kijken of die gelinkt zijn naar een e-mailserver van Office 365 of Google Apps, in de praktijk de enige e-mailsystemen in de public cloud’, vertelt Boden. ‘Deze methode is vrij accuraat. Heel soms ligt er bij bedrijven nog een laag of applicatie tussen die Office365- of Google Apps-applicatie, waardoor je eigenlijk kan stellen dat onze cijfers mogelijk nog een beetje onderschat zijn.’
De monitoring van Cogetix bevat interessante gegevens op het vlak van de evolutie van cloud e-mail in ons land. We overlopen de drie belangrijkste bevindingen:
1. Eén op vijf heeft cloud e-mail
Iets meer dan 20 procent gebruikt e-mail in de cloud. Dat is alvast een verdubbeling op anderhalf jaar tijd (zie evolutie in grafiek). ‘We kunnen dus spreken van een gestage groei. Cloud breekt verder door’, bevestigt Boden.
In vergelijking met internationale cijfers doet België het verrassend goed. Volgens onderzoeksbureau Gartner zit vandaag 13 procent van de bedrijven wereldwijd met zijn e-mails in een publieke cloud, oftewel één bedrijf op acht.
Gartner deed zijn onderzoek op een gelijkaardige manier: op basis van publiek beschikbare gegevens van organisaties wereldwijd. Hierbij kon het bij veertigduizend van hen te weten komen naar welke cloud e-maildiensten de servers werden afgeleid.
In vergelijking met de wereldwijde cijfers van Gartner doet ons land het op het vlak van e-mail in de cloud dus beter. Dat is gek, want in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland of het Verenigd Koninkrijk zijn we niet bepaald cloud innovators. ‘Ik denk dat veel Belgische bedrijven hun Microsoft-servers hebben zien upgraden naar Office 365, maar een heel aantal van hen beseft zelfs nog niet dat ze met e-mail in de public cloud zitten’, nuanceert Boden. ‘Een overstap naar Google Apps is in dat opzicht veel meer een bewuste keuze voor de cloud. Dat doe je niet ongemerkt in een organisatie.’
2. Amper verschil in bedrijfsgrootte
Cloud wordt vaak geassocieerd met kleine of middelgrote bedrijven. Vaak bedrijven zonder eigen it-afdeling of -mensen. Dan lijkt de stap voor e-mail in de cloud erg logisch. Want waarom zelf een e-mailserver onderhouden als je daar niet de mensen voor hebt?
Dat klopt slechts gedeeltelijk. Uit de cijfers van Cogetix blijkt geen groot verschil tussen de cloudadoptie voor e-mail naar gelang de bedrijfsgrootte. Qua bedrijfsgrootte draait het bijna overal rond 20 procent qua cloudadoptie. Met één uitzondering: zo zijn de grote bedrijven (met meer dan vijfhonderd werknemers) wel minder geneigd om hun e-mail naar de public cloud te verhuizen.
Het aandeel van die grote bedrijven met e-mail in de public cloud ligt op 18 procent. De andere 82 procent van hen kiezen dus eerder voor een ‘on premise’-aanpak, voor een hosted oplossing óf voor een hybride- of private cloud voor hun e-mail.
3. Google Apps verliest strijd
Microsoft heeft met Office365 in België een behoorlijke inhaalrace naar de cloud ingezet, en die lijkt te renderen. De grote groei in cloud e-mail komt het voorbije jaar grotendeels door Microsoft servercontracten die worden omgezet naar Office 365. Google Apps (officieel: Google Apps for Work) lijkt de strijd rond cloud e-mail te verliezen.
Cloud e-mail blijkt in de praktijk namelijk vaak Office 365 in België. Ook bij Cogetix, in de praktijk een Google partner en specialist in Google Apps for Work, geeft men dit toe. In ons land is voor cloud e-mail van alle implementaties ongeveer 90 procent Officie 365 en de overige 10 procent is Google Apps. Te vergelijking: toen Cogetix anderhalf jaar geleden met het onderzoek begon lag de verhouding op 75 procent voor Office 365 en 25 procent voor Google Apps.
In vergelijking met het buitenland hinkt Google Apps in verhouding behoorlijk achterop. Bij Gartner zit de wereldwijde verhouding er evenwichtiger uit: 65 procent voor Office 365 versus 35 procent voor Google Apps.
Heeft Google Apps het pleit verloren in ons land? Zover wil Boden niet gaan. ‘Je merkt dat Google Apps in verhouding vaak opduikt bij start-ups, en minder bij de grote bedrijven.’ Daarnaast scoort de toepassing behoorlijk goed bij snelgroeiende bedrijven, bijvoorbeeld uit de Deloitte Technology Fast 50. Anderzijds gaan grote bedrijven eerder over naar Office 365. Belgische voorbeelden hiervan zijn KBC of Mediahuis.
Bovenal wijst de evolutie wel op een totaal verschillende aanpak naar partners toe. In ons land zijn vele honderden partnerbedrijven voor Microsoft actief tegenover enkele tientallen voor Google Apps.
Bovendien gaat Google ook anders met die partners om. Zo krijgen Google- partners pas actieve ondersteuning bij cloud projecten als het om grotere implementaties met bijvoorbeeld meer dan 350 werknemers. Of hoe Google in ons land nog lang niet zo’n partnerbedrijf blijkt, zoals Microsoft dat vandaag is.