Wat betekent 5G in de praktijk? We illustreren het met vier industriële testprojecten uit de Antwerpse haven. Plus de stand van zaken.
We halen de voorbeelden uit de zogenaamde Industry 4.0 Campus in de Antwerpse havenzone. Daar onthulden Orange Belgium en zijn industriële partners gisteren voor het eerst wat ze samen realiseerden met 5G. Partners van Orange zijn Deloitte, maar bovenal de bedrijven zoals BASF, Borealis, Covestro en de Antwerpse Haven (Port of Antwerp) zelf die 5G-projecten hebben lopen in de Antwerpse haven.
Wat is stand alone 5G?
Het 5G-netwerk dat Orange Belgium heeft uitgerold is, naar eigen zeggen, het eerste grootschalige standalone-netwerk van het land. Dat betekent dat het, naast hoge snelheid en lage latency, de zogenaamde network slicing-capaciteit biedt die het netwerk betrouwbaar en veilig moet kunnen maken op maat van een bedrijf.
Er is bij 5G namelijk een fundamenteel onderscheid tussen standalone versus non-standalone-netwerken. Bij de stand-alone-variant gebruikt men radio access-technologie op een nieuw netwerk. Bij non-stand alone wordt de nieuwe 5G-technologie als uitbreiding op de 4G-infrastructuur gebouwd. Zo maakt concurrent Proximus ook in de Antwerpse haven gebruik van een non-standalone-architectuur.
Waarom is 5G zeker van belang voor de Antwerpse haven?
De Antwerpse haven is een van de grootste industrieterreinen van het land. Het beschikt reeds over aantal concrete 5G-toepassingen, zoals slimme camera’s en drones. ‘Het is belangrijk om nu te leren over deze technologie en ons geleidelijk voor te bereiden op de komst ervan, want het grote potentieel ligt in b2b-toepassingen’, oppert Erwin Verstraelen, chief digital & innovation officer van de Port of Antwerp. Het is volgens hem van belang te beseffen dat 5G deel uitmaakt van de digitale infrastructuur van ons land. ‘We kunnen het ons niet veroorloven om de boot te missen. Dat zou gevaarlijk zijn’, waarschuwt hij.
Hoe snel gaat 5G concreet?
Werner De Laet, chief enterprise, innovation & wholesale officer bij Orange, gaf hier tijdens het Orange-event Start walking with 5G een antwoord op. Het 5G-netwerk in de haven is gebaseerd op veertien antennes die nagenoeg de hele havenzone afdekken. ‘De gemiddelde bandbreedte is 1,4 gigabit per seconde en de latency is zeven milliseconden’, aldus De Laet.
Vier cases die de industriële mogelijkheden van 5G weergeven
Orange maakte vanuit zijn ecosysteem in de Antwerpse Haven diverse vooraanstaande bedrijven warm voor een proefproject met 5G. De invulling ging alle kanten uit, zo getuigen deze vier cases:
- Geconnecteerde operatoren: Covestro
Deze case sprong in het oog: polymeerfabrikant Covestro die zijn field operators in realtime toegang geeft tot technische informatie die zij nodig hebben. De operatoren van Covestro beschikken over een tablet of een slimme bril en zijn via 5G in realtime verbonden met grote hoeveelheden data en video’s, inclusief 3d-modellen van de te onderhouden installatie. Ze kunnen ook op afstand assistentie inroepen.
- Bedrijfskritische communicatie: BASF
Bij chemiereus BASF willen ze hun klassieke tetra-netwerk, gebruikt voor push-to-talk-communicatie voor interventie- en nooddiensten vervangen door 5G. De multifunctionele 5G-smartphones, die hiervoor ingeschakeld worden, kunnen dan zorgen voor een one-device-beleid. Want vandaag loopt push-to-talk via de klassieke walkietalkies.
- Operationele efficiëntie: Port of Antwerp
Bij Port of Antwerp, de uitbater van de Antwerpse haven, beslisten ze om een sleepboot aan te sluiten op het 5G-netwerk, waardoor het schip beelden en andere data meteen kan streamen naar de controlekamer. Met behulp van deze realtime-informatie kan het de efficiëntie en de veiligheid van het slepen van schepen doorheen de haven verhogen. Sleepboten kunnen er simpelweg beter door navigeren.
- Datatransfer naar cloud: Borealis
Borealis, een leverancier van oplossingen op het gebied van polyolefinen, basischemicaliën en meststoffen koos voor 5G voor de beveiligde datatransmissie die het mogelijk maakt. Die moet de apparatuur van de fabrieken op een veilige manier verbinden met cloud-gehoste ai-kwaliteitscontrolesystemen in Microsoft Azure. Waardoor het dus de klassieke vaste netwerkverbinding kan vervangen.
En hoe moet het nu verder? Twee hindernissen
Twee hindernissen belemmeren voorlopig, naast misschien de economische evolutie door de coronacrisis, de verdere uitrol van 5G in ons land. In België is 5G om te beginnen wettelijk nog niet helemaal geregeld. De licenties laten op zich wachten. Telecomregelgever BIPT heeft een oplossing gezocht door voorlopige gebruiksrechten in te schakelen in afwachting van een definitieve regeling. ‘Wij rekenen er op dat de overheid, nu de nieuwe federale regering er is, tot een veiling komt voor de licenties’, aldus De Laet.
Tweede hindernis is de EMF-stralingsnorm (elektromagnetische velden). Die zijn in Vlaanderen, en vooral in Brussel, veel strenger dan de Europese norm.
Alles in acht genomen zal 5G, zo bevestigde De Laet, een snellere implementatie kennen in Vlaanderen dan in de rest van het land. De cases in de Antwerpse haven zijn daarvan een indicatie.