Jan Vermeulen, Directeur Customer Software Development bij Capgemini beseft als geen ander dat low-code een hot trend is door de stijgende vraag naar digitalisering. Het analysebureau Gartner voorspelt zelfs dat low-code tegen 2024 voor 65% van de app-ontwikkeling verantwoordelijk zal zijn.
Context
Dat diverse factoren de nood aan snelle oplossingen als antwoord op de digitaliserings-wedloop triggeren, is een feit. Jan Vermeulen verduidelijkt: “Langs de ene kant stijgt de interne en externe vraag naar digitalisering bij bedrijven al een tijd exponentieel, terwijl Covid-19 dit nog eens versterkt heeft. Daarnaast zien we dat bedrijven steeds vaker opteren voor het snel laten bouwen van one-purpose-apps voor een specifiek event. Langs de andere kant hebben we twee remmende factoren. Zo verhindert het bewaken van kwaliteit, security en data privacy IT’ers om snel te werken en zitten we met een schrijnend tekort aan software developers. Geen wonder dus dat no-code en low-code almaar populairder worden.”
No-code en low-code
Aan no-code komt, zoals het woord het zegt, geen code te pas om eenvoudige applicaties te bouwen, terwijl low-code een vorm is van softwareontwikkeling gericht op het visueel ontwerpen van applicaties. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van een grafische gebruikersomgeving (interface) en rijke componenten in plaats van het schrijven van traditionele computercode. Omdat het platform dat ontwerp naar code gaat vertalen, heb je zelf minder codekennis nodig. Je kan bovendien continu aanpassingen aanbrengen terwijl je ze met je eindgebruikers aftoetst. Daarnaast zorgt het built-in security systeem dat het kwalitatief en veilig is zonder er tijd aan te verliezen. Mooi meegenomen is ook dat ontwikkelaars low-code sneller onder de knie hebben dan bijvoorbeeld Java waar het vaak jaren duurt.
Spelers
Twee platformen beheersen sinds meer dan 10 jaar de markt, waarbij Mendix focust op een nauwe samenwerking tussen IT en business, terwijl Outsystems de nadruk legt op een snellere, vlottere en kwalitatievere softwareontwikkeling. Vermeulen: “Eigenlijk zijn beide platformen vertrokken van no- code, maar bieden ze oneindig veel mogelijkheden doordat er telkens een component kan toegevoegd worden, bijvoorbeeld een stukje Java enz.”
Wat betreft no-code en citizen development zien we onder andere B-to-E-applicaties, zoals Microsoft Power apps, waarbij een app wordt gebouwd in plaats van de klassieke spreadsheet.
Praktisch
Vermeulen vindt dergelijke eenvoudige en gratis toepassingen een goede start om met collega’s in team te werken en met de PowerApps binnen Microsoft 365 te experimenteren. Weet wel dat deze gratis mogelijkheden beperkt zijn en dat eens je kiest voor integratie in andere platformen dit betalend is en niet per se goedkoop. Vermeulen : “Opteer je als bedrijf voor een grotere stap richting digitale transformatie en een andere manier van werken, dan zijn Mendix en Outsystems veruit de beste keuze omdat ze je end-to-end kunnen ondersteunen en je veel meer waar voor je geld krijgt. Bovendien zijn deze platformen multichannel, je kan er zowel web als mobiele applicaties mee maken en moet dus niet meer voor elke taak een aparte ontwikkelaar inhuren.” Hou er wel rekening mee dat je voor al deze platformen een licentiekost betaalt, net als bij een kant-en-klaar softwarepakket.
Vinger aan de pols
Capgemini is wereldleider op het gebied van consulting, digitale transformatie en technologische diensten. Als koploper in innovatie bieden zij hun klanten de volledige waaier aan mogelijkheden aan om de evoluerende wereld van cloud, digitaal en platforms te integreren in hun business
Meer weten?
Voor meer informatie, ga naar https://www.capgemini.com/be-en/