De Covid-pandemie heeft de technologische industrie in België miljarden aan omzet en export gekost en zo’n 12.000 jobs. Dat blijkt uit een studie van de technologiefederatie Agoria. Specifiek de ict-sector kon echter behoorlijk standhouden, zegt Agoria-ceo Marc Lambotte.
Agoria onderzocht hoe corona een economische impact had op de technologische industrie in België. De organisatie kijkt daarbij verder dan enkel ict-bedrijven, maar neemt bijvoorbeeld ook de automobielsector, machinebouw en metaalindustrie mee in zijn cijfers.
Corona heeft de sector alvast geen goed gedaan. Terwijl de laatste vijf jaren de omzetcijfers voortdurend stegen, kregen deze een knauw van liefst 13,5 procent tijdens de lockdown. De export ging er gemiddeld met zo’n 28 procent op achteruit, waarmee België het een stuk slechter doet dan de Eurozone (-17 procent) of de wereld (-15 procent). Niet toevallig daalde tegelijkertijd ook het ondernemersvertrouwen in dezelfde periode stevig, al heeft zich dat de laatste maanden wel kunnen herpakken.
Als we de omzetten over 2020 bekijken, zijn de cijfers niet veel beter, met een uitzondering: specifiek de ict kon een omzetstijging met 2 procent optekenen, met dank aan het thuiswerken en de bedrijven die zich op hun digitalisering stortten. Metaalproducten gingen 11 procent achteruit, elektronica en elektrotechnische uitrusting 11,5 procent en de automobielsector met zelfs 18 procent.
Wat 2021 betreft, is Agoria gematigd positief. Voor 2020 gaat de federatie uit van een omzetverlies van 7,5 procent. Volgend jaar wordt gerekend op een herstel van zo’n 6,5 procent. De machinebouw zal zich het sterkst herpakken (+ 11,5 procent), de autobouw met 10 procent. Ook ict zal opnieuw 3 procent groeien.
Wat werkgelegenheid betreft, is de jobcreatie die de technologische sector sinds 2015 kon voorleggen (bijna 20.000 bijkomende banen) grotendeels weggeveegd. De coronapandemie zal zowat 12.000 jobs kosten, zegt Lambotte, al manifesteerde de trend naar een dalende werkgelegenheid zich zelfs al iets eerder. Dat kwam doordat de relancemaatregelen van de regering om de concurrentiepositie te verbeteren, stilaan toch uitgewerkt waren en doordat de economie sowieso al licht aan het afkoelen was. Concrete jobgroei verwacht Agoria pas vanaf 2022.
Dood paard
Hoe dan ook moet een tweede algemene lockdown vermeden worden, zegt Lambotte. Hij haalt daarvoor een onderzoek van de ING aan waaruit blijkt dat landen met strenge lockdownmaatregelen dat later bekopen in hun competitiviteit. Een tweede lockdown in ons land zou de technologische sector nog eens 1,6 miljard euro aan omzet kosten.
De pandemiesaga heeft ook technologiebedrijven in moeilijkheden gebracht. Slechts een kwart heeft nog financiële reserves om het meer dan een jaar uit te houden. Een ander kwart kan het nog drie tot twaalf maanden uitzingen. Liefst 43 procent heeft voor minder dan een maand geld in kas.
Tot slot pleit Lambotte ervoor dat de overheid voorzichtig is bij het uitdelen van steunmaatregelen aan ondernemingen. Bij een boel bedrijven is de levensvatbaarheid zo klein dat het geen zin meer heeft om ze te helpen. De middelen die voor hen voorzien zijn, zouden beter naar gezondere bedrijven gaan. Of zoals de Agoria-ceo het uitdrukt: ‘We hoeven een dood paard geen water meer te geven’.