Uit een recent rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat de uitgaven voor gezondheidszorg de komende vijftien jaar in bijna alle OESO-landen de groei van het bruto binnenlands product (bbp) zullen overtreffen.
Combineer dit met de wereldwijde bevolkingsgroei op lange termijn en de huidige pandemie die onze zorgsystemen teistert, dan is het niet verwonderlijk dat de huidige (it)-infrastructuren in de gezondheidszorg het moeilijk hebben om zich staande te houden bij het enorme volume waarvan geacht wordt dat ze dit ondersteunen.
Er wordt vandaag immers veel verwacht: van op afstand gestuurde operaties via 5G tot het ontwikkelen en ondersteunen van applicaties voor patiënten. Door al deze digitale innovaties in te zetten, wil men enerzijds de belasting van het systeem verlichten en anderzijds verbeterde diensten leveren die de as-a-service-generatie steeds meer vraagt.
Zorginstellingen voegen ook steeds meer geconnecteerde medische apparatuur en andere it-hulpmiddelen aan hun digitale omgeving toe. Toch ontbreekt er een stukje in hun technologiepuzzel dat van cruciaal belang: een flexibel en robuust netwerk. Meer dan ooit is betrouwbare en veilige connectiviteit belangrijk om de kloof tussen it, patiëntenzorg en de businessnoden te overbruggen.
Voorbereiden op het iot-tijdperk
It-teams in zorginstellingen zien zich geconfronteerd met diverse uitdagingen: uiteenlopende netwerkbesturingssystemen, over-gedimensioneerde hardware en complexe softwarelicenties die de goede werking van beter verbonden en betrouwbare netwerken beperken. De teams – met dalende budgetten – staan onder druk om iets te leveren wat de meeste werknemers in een ziekenhuis als vanzelfsprekend beschouwen. En net dat gebrek aan continue investeringen maakt dat de it-teams met verouderde netwerken opgescheept zitten die eigenlijk niet in staat zijn om te leveren wat verwacht wordt.
Veel van de huidige netwerken in ziekenhuizen, zijn ontworpen in een tijdperk waarin de toepassingen ‘statisch’ waren. Maar de shift naar een gepersonaliseerde gezondheidszorg brengt een grotere afhankelijkheid van mobiele apparaten en apps met zich mee – en slimme, verbonden apparaten zijn ook steeds meer gemeengoed dankzij hun voorspellende en analytische mogelijkheden. Hierdoor worden ziekenhuizen gedwongen hun oude netwerkinfrastructuur te herbekijken. Want, om de explosieve groei van iot-apparatuur bij te houden, moeten organisaties in de gezondheidszorg hun netwerken dringend upgraden.
Tijd winnen door automatisering
Eenmaal dat gemoderniseerd netwerk is opgezet, kan de volgende stap zijn om te profiteren van de voordelen die netwerkautomatisering biedt. Aangezien de iot-apparatuur continu grote hoeveelheden data genereert, kan automatisering met slimme technologieën – zoals machine learning – de organisaties in de gezondheidszorg veel mogelijkheden bieden om hun administratieve taken te verlichten. Zo kunnen vereenvoudigde workflows zorgpersoneel helpen om data te verzamelen en om te zetten naar waardevolle en bruikbare formats, om processen te stroomlijnen en om het personeel de mogelijkheden te bieden om te focussen op de kwaliteit van de patiëntenzorg en andere bedrijfskritieke taken.
Volgens ‘Automation at scale: The Benefits for the payers’, een recent rapport van McKinsey Global Institute, ligt het automatiseringspotentieel binnen de zorgsector op maar liefst 36 procent. De impact ervan zal de manier waarop zorgorganisaties een optimale patiëntenzorg kunnen bieden, fundamenteel veranderen. Artsen zouden die automatisering bijvoorbeeld kunnen gebruiken om hun consultaties op te nemen en die gegevens via spraakherkenning te uploaden. Dit zou de tijd die ze nodig hebben om gezondheidsdossiers bij te houden, drastisch kunnen verkorten. Het zou artsen ook in staat stellen om hun contactmomenten met patiënten ten volle te benutten. In plaats van tegelijkertijd te praten en aantekeningen te maken, kunnen ze zich volledig focussen op het onderzoek en zijn diagnose.
Naast minder papierwerk, kan het automatiseren van zware administratieve taken medische professionals ook op andere manieren meer (kostbare) tijdswinst geven. Zo kan automatisering in combinatie met iot-technologie helpen om ontbrekende apparatuur te signaleren, waardoor een verpleegkundige meer tijd heeft om patiënten te behandelen in plaats van op zoek te gaan naar die apparatuur. Dit alles kan ziekenhuizen al een hele eind op weg helpen om hun middelen beter te benutten in een voor hen veeleisende periode.
Netwerk beveiligen door meer zichtbaarheid
Hoewel dit verhaal met al deze nieuwe apparaten en diensten briljant klinkt, moeten zorgorganisaties er in eerste instantie voor zorgen dat deze tools feilloos, veerkrachtig en veilig zijn in te zetten om er echt van te kunnen genieten. En om tegelijkertijd tegemoet te komen aan mobiele gebruikers en hun apparaten, cloud-gebaseerde toepassingen en diensten, vereist dit een ingewikkeld web van bekabelde en draadloze verbindingen.
Een bijkomende uitdaging is de bijzonder hoge netwerkcomplexiteit in een ziekenhuisomgeving waar personeel, patiënten en bezoekers voortdurend naar binnen- en buitengaan en waar er dagelijks een veelheid aan toestellen wordt toegevoegd en verwijderd. Met zo’n belasting van het netwerk hebben it-managers continu beter zicht en inzicht over de staat van het netwerk nodig om direct en snel een diagnose te kunnen stellen en eventuele problemen op te lossen.
Het volledig beveiligen van een netwerk waarin iot-apparatuur op grote schaal is ondergebracht, is een uitdagende taak. Dit kan alleen gebeuren als alles – tot en met de kleinste sensor – individueel wordt gelogd, beveiligd en gemonitord. Zonder een systeem waarmee het mogelijk is om van alles op deze manier een ‘vingerafdruk’ te nemen en vervolgens te beheren, creëer je kwetsbaarheden die cybercriminelen kunnen uitbuiten.
Naarmate het aantal en de complexiteit van iot-apparaten in ziekenhuizen toeneemt, wordt dit voor netwerkbeheerders een gigantische taak. De klassieke benaderingen voor het onderverdelen zijn niet geschikt voor veel iot-apparaten, waardoor ze niet meer te onderscheiden zijn en generiek zijn. Net het vermogen om onderscheid te maken tussen apparaten is absoluut noodzakelijk. Kritieke zorgapparatuur die continu moeten draaien, kunnen niet op dezelfde manier worden behandeld als apparaten die zijn los te koppelen als dat nodig is.
Gelukkig is er een oplossing om dit gebrek aan zichtbaarheid op te lossen, en dat komt in de vorm van een toenemend aantal ai- en machine learning (ml)-oplossingen, zoals Aruba’s ClearPass Device Insight, ontwikkeld om elk apparaat dat op het netwerk is aangesloten op de juiste manier te kunnen monitoren. Deze oplossingen, die draaien op een speciaal gebouwd cloudplatform, implementeren een scala aan machine learning modellen om onderscheid te maken tussen apparaten met vergelijkbare it-kenmerken, en bouwen gedetailleerde, op gedrag gebaseerde profielen voor alle apparaten die zijn aangesloten op het netwerk.
Conclusie
De (r)evolutie van het huidige gezondheidszorgsysteem wordt gekenmerkt door de voordelen die een met internet verbonden omgeving biedt. Om deze beloften te kunnen waarmaken, is het echter van cruciaal belang dat de organisaties een robuust netwerk opzetten. Met een dergelijk netwerk kan de gezondheidszorg de voordelen van een iot-toekomst echt ontsluiten door automatisering, herverdeling van de beschikbare tijd van het personeel en het opbouwen van de juiste security-voorzieningen.