De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft een particulier een boete opgelegd van 1.500 euro voor het filmen met bewakingscamera's. 'De GDPR geldt ook voor burgers', stelt de privacywaakhond.
Het ging om het filmen van de openbare weg en een privé-eigendom. De straf is ook gericht op het onrechtmatig delen van die bewakingscamerabeelden met een derde partij. Videobewaking is een wijdverbreide praktijk in België, dus de beslissing van de GBA is richtinggevend.
De zaak betreft een huishouding die een videobewakingssysteem bestaande uit vijf camera’s op het eigen terrein had geïnstalleerd. De buren dienden een klacht in bij de GBA omdat sommige camera’s een deel van de openbare weg filmden en ook hun privé-eigendom.
De Geschillenkamer van de GBA concludeert nu dat twee bewakingscamera’s inderdaad zonder enige geldige rechtsgrond de openbare weg of de eigendom van de klagers registreerden.
Professionele firma
Hoewel een professionele firma was ingehuurd om het bewakingssysteem te installeren, wijst de GBA erop dat de persoon die beslist om dergelijke camera’s op te hangen, verantwoordelijk is voor de correcte plaatsing ervan.
Ook de overdracht van de beelden van deze videobewaking aan een deskundige in het kader van een omgevingsrechtelijke procedure beschouwt de GBA als onrechtmatig.
Boete
Voor de niet-conforme plaatsing van de camera’s en de verwerking en overdracht van de beelden van deze videobewaking heeft de Geschillenkamer van de GBA besloten een boete van 1.500 euro uit te delen. ‘Deze boete herinnert ons eraan dat de GDPR niet alleen van toepassing is op bedrijven, maar ook op burgers’, aldus Hielke Hijmans, voorzitter van de Geschillenkamer.
Veel Belgen hebben een videobewakingssysteem rond hun woning geïnstalleerd. ‘We hopen dat deze beslissing hen zal aanmoedigen de regels te leren kennen en het belang van het respecteren van de privacy van hun buren te begrijpen.’
Heet
Ook al zijn ze in boetes niet altijd evenzeer komen opzetten, toch zijn bewakingscamera’s een heet hangijzer bij de GBA.
Vorig jaar was het thema van de bewakingscamera’s het vierde meest voorkomende onderwerp in de verzoeken om informatie die de GBA ontving, en het vijfde meest voorkomende onderwerp in de verzoeken om bemiddeling.