Het Belgische notariaat lanceert de nieuwe dienst IZIMI, een gratis digitale kluis voor elke burger waarin persoonlijke, gevoelige en belangrijke documenten veilig zijn op te bergen. IZIMI maakt het ook mogelijk deze persoonlijke data op een extra veilige manier te delen met anderen, zoals de partner, de kinderen of een notaris naar keuze.
Paspoorten, diploma’s, documenten over de aankoop, de lening of de verzekering van de woning, een huwelijkscontract en waardepapieren. Het zijn een paar van typische documenten die de notarissen in IZIMI verwachten. Het platform wordt gratis tot maximaal 200 megabyte opslagruimte.
Het notariaat benadrukt dat de gegevens absoluut veilig zitten en dat de data niet voor commerciële doelen gebruikt zal worden. Zo kunnen de documenten die zijn opgeslagen in IZIMI nooit leiden tot bijvoorbeeld ongewenste advertenties. Ze worden aan niemand doorgegeven, ook niet aan de overheid. De burger behoudt de volledige controle over wat er met zijn, vaak gevoelige, data gebeurt. Alleen hij beslist of hij de documenten in zijn kluis met anderen deelt, wanneer en met wie. Ook de notaris krijgt pas toegang tot de documenten in de kluis na toestemming van de eigenaar. Wie documenten vanuit IZIMI met anderen wil delen, doet dat bovendien op een manier die veiliger is dan het traditionele e-mailverkeer, maakt het notariaat zich sterk.
Huwelijksbootje
Het notariaat ziet in IZIMI een tool die bepaalde procedures bij de notaris kan vergemakkelijken. Wie van plan is in het huwelijksbootje te stappen, kan de nodige documenten via deze kluis veilig en snel aan een notaris bezorgen. Zo kan die bijvoorbeeld het huwelijkscontract vlot voorbereiden en onderzoeken of er bijzondere aandachtspunten zijn. Hetzelfde geldt voor dossiers zoals de verkoop van een woning, een echtscheiding door onderlinge toestemming of de oprichting van een vennootschap.
Na een overlijden, hoeven de erfgenamen niet te zoeken naar alle belangrijke paperassen. Zo hoeven erfgenamen niet zelf uit te zoeken wie de energieleverancier of telecomprovider was, wie de eigenaar was van de woning waarin de overledene het laatst verbleef, hoe ze de huurder kunnen bereiken of waar ze belangrijke aankoopbonnen of wachtwoorden kunnen terugvinden. De notaris kan er ook voor zorgen dat de inhoud van de kluis na diens overlijden aan de erfgenamen wordt overgemaakt. Tenzij de titularis van de kluis daar anders over heeft beslist.
In de toekomst zal de burger via IZIMI ook informatie kunnen krijgen over wetgevende evoluties. Wie dat wenst, zal een notificatie ontvangen van wetgevende evoluties die hem persoonlijk aanbelangen, alweer na uitdrukkelijke toelating.
Een IZIMI-kluisje is nu al aan te maken. Vanaf begin volgend jaar wordt de dienst breed uitgerold.