CM en Onafhankelijke Ziekenfondsen slaan handen in elkaar voor it-oplossingen. De samenwerking start bij een applicatie voor vervangingsinkomens, die ruim 12.000 mandagen kostte.
Wie langdurig ziek is, krijgt een vervangingsinkomen. Om het juiste bedrag te bepalen, moeten ziekenfondsen elke maand heel wat gegevens verzamelen en verwerken.
In plaats van elk apart applicaties te ontwikkelen, kiezen CM en Onafhankelijke Ziekenfondsen er nu voor om een gezamenlijke motor te gebruiken. ‘Het gaat om Open Mind, een applicatie die tussen 2014 en 2019 werd ontwikkeld door de Onafhankelijke Ziekenfondsen’, vertelt Bernard Geubelle, adjunct ceo bij Onafhankelijke Ziekenfondsen, aan Computable.
9 miljoen euro
Eind 2019 werd Open Mind in productie gebracht voor alle ziekenfondsen van de Onafhankelijke Ziekenfondsen en ook voor de Neutrale Ziekenfondsen, samen zowat een kwart van de Belgische populatie. ‘Deze applicatie berekent automatisch de uitkeringen die dienen betaald te worden door de verzekeringsinstellingen aan leden in arbeidsongeschiktheid of invaliditeit. Dit gaat maandelijks om ongeveer 800.000 personen in België’, klinkt het.
De applicatie Open Mind werd intern ontwikkeld, vermits er volgens Onafhankelijke Ziekenfondsen geen standaardsoftware bestaat voor dit soort van functionaliteiten. Dit gebeurde in Java, met gebruik van IBM Integration Bus (IIB).
Om deze applicatie te ontwikkelen, waren ongeveer 12.800 mandagen nodig, wat volgens Onafhankelijke Ziekenfondsen neerkomt op 64 manjaar of negen miljoen euro.
Datacenter
De Christelijke Mutualiteiten, die 40 procent van de Belgische bevolking vertegenwoordigen, hebben beslist om Open Mind in te schakelen, in plaats van hun eigen applicatie verder te ontwikkelen.
Binnen het contract bieden de Onafhankelijke Ziekenfondsen aan de Christelijke Mutualiteiten een service aan voor onder meer de beschikbaarheid en het onderhoud ervan. ‘De applicatie bestaat dus al en moet dus niet worden ontwikkeld. De omgeving waarin de app zal draaien voor de Christelijke Mutualiteiten zal worden beheerd in het datacenter van de Onafhankelijke Ziekenfondsen’, aldus Geubelle.
Toekomst
Een tweede initiatief staat op de planning. ‘De ontwikkeling van een applicatie om de referentiedatabase over geneesmiddelen te beheren, het zogenaamde project DBsam’, stelt hij. Het is de bedoeling dat deze app ter beschikking zal worden gesteld voor andere verzekeringsinstellingen, waaronder dus ook de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Het is een project van ongeveer duizend mandagen, dat afgeleverd zal worden in 2021.
Momenteel zijn er onderhandelingen lopende tussen de verschillende verzekeringsinstellingen. ‘Zowel voor de applicatie Open Mind, als voor het verder ontwikkelen van andere bestaande applicaties.’