Hybride werken is na de pandemie mainstream geworden. Iedereen doet het en dat zal voorlopig ook zo blijven. Deze relatief nieuwe werkomgeving is echter een broeinest voor cyberaanvallen, die in 2021 en 2022 al plaagachtige proporties hebben aangenomen.
Nu de risico’s voor derden toenemen, zal meer dan de helft van de organisaties het cyberbeveiligingsrisico als doorslaggevende factor hanteren bij het zakendoen en bij de transacties met derden. Het positieve punt is dat bedrijven cybercriminaliteit zoals ransomware erkennen als een serieuze bedreiging en proactieve maatregelen nemen op het gebied van cyberbeveiliging en gegevensbescherming. Dit jaar maken organisaties een inhaalslag op het gebied van cybersecurity om hun netwerken te beschermen.
Versnipperde aanpak
Dat groeiende cyberbeveiligingsbewustzijn is bemoedigend. Veel organisaties vertrouwen echter op bestaande oplossingen zoals conventionele beveiligingsgateways. Deze versnipperde aanpak is gevaarlijk en ongeschikt om het brede scala van bedreigingen waarmee moderne netwerken worden geconfronteerd, af te weren. Meer hybride gebruikers, apparaten en apps betekent immers meer toegangspunten voor aanvallen. Gevaren nemen toe wanneer de toegang tot webapps wordt opengelaten, werkapparaten worden gebruikt voor persoonlijke bankzaken of sociale media, en dit leidt tot meer succesvolle phishing-aanvallen. Proberen om elke gebruiker op al zijn apparaten het beveiligingsbeleid van het bedrijf te laten volgen, is onmogelijk.
Daarom was ik in 2022 niet verbaasd over de toename van klanten die cloudgebaseerde endpoint-beveiliging willen waarmee beveiligingsinstellingen op alle apparaten van medewerkers kunnen worden bewaakt en gecontroleerd. In 2023 zal deze verschuiving, ten gunste van endpoint-beveiliging, een volwaardige trend worden. In 2025 is tachtig procent van de ondernemingen namelijk van plan de toegang tot het web, clouddiensten en privétoepassingen te verenigen met de beveiligingsdienst van één leverancier, terwijl zestig procent voor een zero-trust-beveiligingsaanpak zal kiezen.
Deze uniforme oplossingen van één leverancier maken gebruik van dezelfde beveiligingsmaatregelen die in het hoofdkantoor of een filiaal worden toegepast (bijvoorbeeld contentfiltering) én ook op externe medewerkers (idealiter op alle besturingssystemen). Daardoor wordt consistente bescherming geboden voor alle endpoints, inclusief web-, privé toegangs- en saas-apps. Met hun gecentraliseerde interfaces en grotere integratie hebben deze oplossingen ook aanzienlijke voordelen wat betreft beheergemak en efficiëntie.
Gegevensbeveiliging en privacy
Ondertussen ontsluit Wifi 6 het zakelijk potentieel; steeds meer organisaties migreren naar Wifi 6 vanwege de hogere snelheden. Maar dit roept ook om de noodzakelijke gegevensbeveiliging en privacy. Vooral het mkb is op zoek naar betere bescherming, terwijl consumenten zich zorgen maken over hoe hun online-activiteiten worden gecontroleerd en gevolgd. Ik reken erop dat dit zal toenemen door de opkomst van oplossingen die ervoor zorgen dat alles en iedereen die op een netwerk is aangesloten, wordt beschermd in een gebruiksvriendelijk pakket.
Omdat alle beveiligingsinstellingen vooraf zijn gedefinieerd, kunnen de configuratie en werking van apparaten op afstand en gemakkelijk worden beheerd op één platform via de cloud, waardoor deze oplossingen favoriet zijn bij mkb’ers die wifi-hotspotdiensten aanbieden maar geen beveiligingsmaatregelen hebben getroffen, zoals kleine koffietentjes.
Deze beveiligingsoplossingen voor toegangspunten kunnen schadelijke websites en andere onveilige webinhoud uitfilteren om inbreuken op de beveiliging en het lekken van persoonlijke of zakelijke gegevens te voorkomen.
De toekomst ligt kortom bij cloudgebaseerde endpoint-beveiliging, waarbij één leverancier verantwoordelijk is voor de bescherming van alle eindpunten. Ook Wifi 6 en gegevensbeveiliging en privacy zijn belangrijke onderwerpen die aandacht vragen. Bedrijven en consumenten zijn op zoek naar beveiligingsoplossingen die alles en iedereen op een netwerk beschermen. De markt kan hierop inspringen zodat organisaties beter beschermd zullen zijn, dit jaar en de daaropvolgende jaren.
(Auteur Peter van der Putten is head of channel Benelux bij Zyxel Network.)