China beperkt de export van producten en materialen waarin gallium en germanium zitten verwerkt. Beide metalen zijn nodig voor de vervaardiging van hoogwaardige chips, zonnepanelen en 5G-basisstations. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse chipindustrie zien de maatregel als een Chinese wraakactie. De regering in Washington wil in een reactie Chinese klanten de toegang ontzeggen tot clouddiensten die geavanceerde ai-chips gebruiken.
De regering in Beijing wil de Verenigde Staten straffen voor de beperkingen op de export van geavanceerde chips naar China. De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal citeert een directeur van een Amerikaans instituut op gebied van mineralen. Die verwacht dat de chipindustrie de gevolgen hiervan gaat merken. ‘De Chinezen denken: als we jullie chips niet mogen hebben dan kunnen jullie fluiten naar de materialen die voor de productie daarvan nodig zijn.’
Volgens persbureau Bloomberg vindt gallium toepassing in samengestelde halfgeleiders die in onder meer radars en zonnepanelen zitten. Germanium wordt gebruikt in communicatie-apparatuur en bij ruimteonderzoek. Deze metalen zijn niet zeldzaam, maar China heeft de winning en verwerking weten te monopoliseren.
De Chinese regering heeft al diverse Amerikaanse bedrijven waaronder chipfabrikant Micron de toegang tot zijn markt ontzegd. Ook Nederland is bij het conflict tussen de VS en China betrokken. Beijing is woedend dat ASML op aandringen van ‘Washington’ geen geavanceerde duv-lithografiemachines (deep ultraviolet) naar China mag uitvoeren.
Al eerder verbood de regering in Den Haag de verkoop van de uiterst geavanceerde euv-machines (extreme ultraviolet) aan China. Volgens Amerika hebben de Chinezen de chips die hiermee worden gemaakt, nodig voor het maken van de modernste wapens. China waarschuwde Nederland afgelopen zaterdag niet de bilaterale samenwerking in de halfgeleiderindustrie in de waagschaal te zetten.
[UPDATE] Nvidia taboe
De regering in Washington wil Chinese klanten de toegang ontzeggen tot clouddiensten die geavanceerde ai-chips gebruiken. Met name de krachtige A100-chips van Nvidia worden taboe voor China, zo luiden de plannen. De maatregel moet voorkomen dat China de beperkingen omzeilt die gelden voor de export van bepaalde chips. In plaats van die chips aan te schaffen zouden Chinese (defensie)bedrijven via bijvoorbeeld AWS deze rekencapaciteit kunnen inhuren. Als de plannen doorgaan, moeten cloudproviders voortaan toestemming vragen als een Chinese klant aanklopt voor diensten waarbij ai-chips worden gebruikt. Verwacht wordt dat deze maatregel de betrekkingen tussen beide landen verder verslechtert.