Verouderde applicaties kunnen niet alleen een belastende kostenpost zijn, maar kunnen je organisatie ook beperken in groei en ontwikkeling en zelfs een veiligheidsrisico vormen. Om flexibel in te kunnen spelen op wat bedrijven en klanten vragen en om klaar te zijn voor de toekomst, zijn er een aantal scenario’s voor de modernisering van legacy-applicaties.
In deze scenario’s gaat het over significante aanpassingen of vervanging van verouderde software door moderne technologieën. Low-code kan hier een belangrijke bijdrage leveren.
1. Rearchitect
De software wordt deels hergebruikt maar wel verbeterd en aangevuld met nieuwe en betere onderdelen, ook wel ‘upcycle’ genoemd. De kern van de applicatie, met data en bedrijfslogica blijft ongewijzigd bestaan en wellicht gemigreerd naar moderne infrastructuur, zoals de cloud. Sommige functionaliteiten worden nieuw gebouwd en geïntegreerd met de bestaande kern. Een voorbeeld hiervan is een nieuwe verbeterde gebruikersinterface op een bestaande applicatie waarbij de gebruikersinterface met bijbehorende logica snel en effectief in low-code is te maken.
2. Rebuild
De applicatie wordt volledig opnieuw ontworpen en herschreven, maar de scope en specificaties worden grotendeels overgenomen. Daarmee wordt de applicatie met nieuwe technologie maar met vergelijkbare functionaliteit opnieuw opgebouwd.
3. Replace
Hierbij wordt de applicatie of belangrijke onderdelen ervan volledig vervangen door zoveel mogelijk, kant-en-klare ‘off the shelf’-software. In dit scenario worden gelijktijdig ook nieuwe requirements overwogen en meegenomen. Met deze kant-en-klare oplossingen is het vaak niet mogelijk om te voldoen aan alle oude en nieuwe eisen, een veel voorkomend voorbeeld hiervan is een migratie van SAP naar S/4Hana.
Moderniseren met low-code
Welke strategie je ook kiest voor het moderniseren van verouderde applicaties; weeg zorgvuldig je opties af en bedenk wat het beste past bij de situatie en behoeften van de organisatie. Een belangrijke keuze is ook op welke wijze je gaat moderniseren. Traditionele ontwikkelmethoden sluiten immers niet aan bij de snelheid en wendbaarheid die wordt gevraagd. Applicatieontwikkeling met een low-code platform doet dit wel. Gartner voorspelt zelfs dat in 2025 zo’n zeventig procent van de nieuw te realiseren software met low-code wordt ontwikkeld, waardoor het interessant is om de organisatie hierop voor te bereiden. De belangrijkste voordelen van low-code bij het moderniseren van verouderde applicaties zijn onder meer:
Snel en wendbaar
Het ontwikkelen met low-code is aanzienlijk sneller dan met traditionele ontwikkelmethoden. Daarnaast is het wendbaarder en levert het in kortere tijd ook betere software doordat het voldoet aan de strengste eisen voor compliance en beveiliging. Bovendien kunnen met low-code meerdere disciplines betrokken worden bij het bouwen van de software waarmee je niet langer volledig afhankelijk bent van de it-afdeling.
Inzetten van fusion teams
Moderne low-code-platformen faciliteren een samenwerking van teams die naast it-professionals bestaan uit mensen die kennis hebben die aansluit bij de zakelijke doelen die je probeert te bereiken. Dit worden ook wel fusion teams genoemd. Met deze werkwijze breek je niet alleen de interne silo’s af en is er minder capaciteit nodig van de it-afdeling, maar ontstaan ook oplossingen die beter aansluiten bij de praktijk. Gartner verwacht dat tegen 2026 minstens 80 procent van gebruikers van low-code platformen bestaat uit ontwikkelaars van buiten de traditionele it-afdelingen, ten opzichte van 60 procent in 2021.
Modern en secure by design
Low-code platformen zijn gebouwd op basis van moderne cloud-technieken waardoor integratie met andere oplossingen makkelijker wordt gemaakt. Zo kan ook een belangrijke bijdrage geleverd worden aan de ‘composable enterprise’. Hierbij kunnen onder meer modulaire elementen, al dan niet uit bestaande oplossingen, worden (her)gebruikt om de beste gebruikerservaring te creëren voor nieuwe workflows en processen. Verder bieden low-code platformen doorgaans standaard beveiligingsmaatregelen voor de infrastructuur- en platformlaag en op server- en applicatieniveau. De noodzakelijke updates worden verzorgd door de low-code leverancier. Verder kunnen beveiligingsinstellingen door organisaties worden geconfigureerd met specifieke richtlijnen, of vangrails om aan de behoeften en eisen van het bedrijf en de branche te voldoen.
Starten met legacy-modernisering
Legacy-modernisering is geen eenmalige activiteit. Het is een continu en langetermijnproces waar iedere organisatie mee te maken heeft. Het hebben van een low-code ‘practice’ en low-code platform kan hierbij helpen. Start snel met deze uitdaging en ga voor moderne oplossingen die waarde genereren voor de hele onderneming. Want elke dag dat je wacht, vergroot je het risico om verder achterop te raken.