Recent betrok een aantal it-dienstverleners nieuwe onderkomens: Capgemini, Fujitsu en Van Roey | Eurosys. Sirris, het innovatiecentrum voor de technologische industrie in België, kondigt aan per 1 januari 2024 naar Genk te verhuizen. Computable zet ze even op een rijtje.
Capgemini
Capgemini opende zijn nieuwe bedrijfspand aan de Hermeslaan 9 in Machelen. In dit gebouw zijn alle business units van Capgemini België verenigd. De kantoren zijn volledig klimaatneutraal en het gebouw is ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van de medewerkers en hen meer flexibiliteit te geven.
De Belgische tak van Capgemini werd eerder dit jaar bekroond met de twee OutSystems-partnerawards voor buitengewone prestaties. De uitzonderlijke groei, die Capgemini voor de lowcode-expert genereerde, is het resultaat van verschillende digitaliseringstrajecten, waaronder één voor supermarktketen Carrefour.
De retailer wilde artificiële intelligentie (ai) en analyses los laten op zijn data om zo betere aankoopvoorstellen te kunnen doen aan haar winkeluitbaters. Capgemini bouwde vervolgens met het OutSystems-platform een multichannel-oplossing voor een efficiënter aankoop- en voorraadbeleid.
Fujitsu
Fujitsu Belgium nam zijn intrek in een nieuwe kantoorruimte aan de Culliganlaan 5 in eveneens Machelen. Er zijn minder fysieke werkplekken en meer ruimtes om te vergaderen of samen te komen en aan co-creatie te doen. Daarnaast zijn er ook ontspanningsplaatsen voorzien waar medewerkers zich, net zoals thuis, kunnen afzonderen om tot rust te komen.
Het bedrijf zegt dat het dankzij de nieuwe werkplekomgeving zijn energieverbruik en de afvalproductie op de werkvloer kan verminderen en daardoor de CO2-uitstoot kan reduceren. Onder meer door sterker te focussen op recyclage en het gebruik van plastiek tot een minimum te beperken.
De inrichting van het nieuwe kantoor vertaalt zich eveneens in de ambitie van Fujitsu Belgium om micro-bedrijven vorm te geven. Dat zijn aparte entiteiten binnen het overkoepelende bedrijf met een beperklt aantal werknemers en een eigen ‘ceo’. Ze functioneren als een interne startup die een katalysator moet zijn voor innovatie en ondernemerschap.
Van Roey | Eurosys
VanRoey en EuroSys sloegen begin dit jaar de handen in elkaar met als ambitie door te stoten tot één van de toonaangevende spelers in het Belgisch ict-landschap. Achter beide ict-dienstverleners zit investeringsmaatschappij Fortino Capital. Dat nam in juni 2022 een belang in VanRoey en begin dit jaar in Eurosys. Door de krachten van beide bedrijven te bundelen krijgt de Belgische markt er een krachtiger ict-speler voor het kmo bij.
In Limburg heeft EuroSys een sterke positie uitgebouwd. Van Roey.be deed hetzelfde in de provincie Antwerpen. De twee bedrijven vullen elkaar dan ook goed aan. Bij VanRoey | Eurosys werken 230 mensen; de omzet van het fusiebedrijf ligt op zo’n zestig miljoen euro.
Bij zo’n fusie hoort ook een aanpassing van de werkomgeving. Bovendien merkt de fusiecombinatie dat een hippe en inspirerende fysieke werkplek anno 2023 het verschil kan maken in het aantrekken van ict-potentieel. Na een renovatie waren kortgeleden de kantoren van Roey|EuroSys op Campus Houthalen (Centrum-Zuid 1527a) voor her-intrek klaar.
Sirris
Sirris, het innovatiecentrum voor de technologische industrie in België, laat zijn vertrouwde stek op het Wetenschapspark in Diepenbeek na 23 jaar achter zich. Het wordt vanaf 2024 officieel de allereerste bewoner van FacThory op het Genkse Thor Park, de campus voor bedrijven in de innovatieve energie- en slimme maakindustrie.
De nieuwe locatie biedt Sirris de mogelijkheid om de komende jaren verder te investeren in zijn industriële testomgeving en die uit te breiden tot zo’n 1.300 m2. Het is de bedoeling dat ook andere high-tech-bedrijven naar FacThory verhuizen om zo een ecosysteem voor de maakindustrie in Limburg op te zetten.
Sirris heeft tientallen jaren ervaring in geavanceerde productietechnologieën en robotisering Concreet zullen bedrijven op de nieuwe plek van het bedrijf terecht kunnen voor het produceren van precisie-onderdelen, het opzetten van pilootlijnen voor nieuwe productiesystemen en een permanente ‘4.0 Made Real’-demonstrator. Die laatste laat bedrijven toe te leren over een gedigitaliseerd en energie-efficiënt productiesysteem.