Liever geen minister of staatsecretaris voor cybersecurity. Dat is het resultaat van een kleine bevraging bij Belgische cio’s. Michael Freilich van de Vlaams-rechtse partij N-VA brak recent een lans om een nieuw postje in het leven te roepen. Dat ballonnetje wordt nu helemaal doorprikt door topleidinggevenden uit de it-wereld. Cyberbeveiliging maakt deel uit van de hele digitale armada.
Met nog een bevallingsperiode te gaan tot de regionale, federale en Europese verkiezingen van 9 juni 2024 steken de politieke tenoren reikhalzend en gretig hun koppen uit. Het worden spannende verkiezingen want voor het eerst dreigen de middenveldpartijen, de oude machtbastions CD&V, Open-VLD, SP en Groen de duimen te moeten leggen voor een rechtse meerderheid. Kunnen we vanuit digitaal standpunt terugblikken op een succesvolle 4 jaar? Het geklooi tijdens de Covid-periode met peperdure niet-werkende callcenters en een smartphone-oplossing die nooit gebruikt werd, was bij wijlen hemeltergend. Federaal staatssecretaris Mathieu Michel (MR) die amper kaas heeft gegeten van it en digitalisering bakte er, zoals te verwachten was, niets van. Opgepast, straks zal hij uitpakken met zijn ‘digital wallet’, een project van 50 miljoen euro, waarbij je smartphone ook al je gegevens zoals identiteits- en rijbewijs zal bevatten. Naar verluidt is de oplossing klaar en is het wachten op de officiële lancering met alle toeters en bellen.
Nieuw postje
De bevoegdheid voor digitalisering doorspelen aan een politicus zonder kennis van zaken heeft duidelijk geen zin. Nog es een nieuw postje voor cyberbeveiliging in het leven roepen evenmin. Welke politicus kent daar iets van? Politici hebben trouwens weinig belangstelling voor digitalisering, tenzij het misschien gaat om het snel kunnen innen van verkeersboetes, goed voor een half miljard euro per jaar. In Vlaanderen werd de bevoegdheid voor digitalisering in de handen gelegd van de capo, minister-president Jan Jambon die in ververvlogen tijden nog bij IBM gewerkt heeft. Digitaal Vlaanderen werd versterkt met veel Europees geld (lees ons geld). Het burgerprofiel werd ontwikkeld waarbij je kan nagaan welke boetes je gekregen hebt. Onder andere, want het biedt toch toegang tot heel wat andere zaken, zoals je overheidsdocumenten. In mei werd met veel poeha ‘Athumi’ opgericht, de nieuwe naam voor het datanutsbedrijf dat elke Vlaming een digitale kluis moet bieden. Iemand nog iets gehoord van deze nieuwgeborene? Ik moest de naam alvast nog es opzoeken.
Welvaart
En oja, dan is er nog Flanders Technology Innovation, het event dat Vlamingen opnieuw trots moet maken op onze innovatieve duurzame welvaart. In plaats van net zoals in de jaren 80 te kiezen voor één locatie, toen was het Gent, heeft men nu gekozen voor vijf locaties, op hetzelfde moment, de derde week van maart 2023. Wat een verspilling van middelen, wat een gefragmenteerde aanpak. Toppers hebben gewaarschuwd dat dit onzin is maar alle centrumsteden Antwerpen, Gent, Hasselt, Kortrijk en Leuven willen uiteraard hun eigen digitale karretje duwen. Een kleine drie maanden voor de verkiezingen is elk succesje meegenomen, toch? Is de cio of cdo-biotoop hierbij op een of andere manier betrokken? Liever niet, denken politici. En zo gebeurt het dat van de pot gerukte ideeën het levenslicht zien en gelukkig in de meeste gevallen ook verdwijnen. Jammer genoeg niet altijd.