Deloitte België gaat in zee met Dynatrace om observability-diensten aan te bieden. Hiermee willen de partijen tegemoet komen aan de behoefte om zicht te krijgen op hun cloud-activiteiten. Is hier nood aan? ‘Bij veel organisaties in België groeit de interesse in observatievermogen vanwege de aanzienlijke dagelijkse datavolumes', zegt Frank Baars, regional manager Benelux bij Dynatrace.
De opzet lijkt duidelijk: de huidige en complexe multi-cloud-omgevingen brengen een grote hoeveelheid gegevens zich mee. ‘Via de techniek van ‘observability’ worden die diverse omgevingen grondig bewaakt en geanalyseerd, waardoor problemen proactief en tijdig zijn op te sporen en op te lossen’, aldus Frank Baars, regional manager Benelux bij Dynatrace.
Baars haalt een cio-onderzoek aan dat zijn bedrijf vorig jaar publiceerde. Volgens dat rapport is circa zeventig procent van de cio’s van mening dat de massa gegevens die cloudnative technologiestacks produceren, niet meer door mensen is te beheren. Een krappe tachtig procent van de cio’s zegt ook dat hun it-omgeving elke minuut of zelfs nog sneller verandert. ‘Om die transformatie in goede banen te leiden, zijn dus degelijke observability-oplossingen nodig’, klinkt het.
Status
In de it en cloud computing is observability het vermogen om de huidige status van een systeem te meten op basis van de gegevens die het genereert, zoals logs, metingen en traces. ‘Het doel van observability is om te begrijpen wat er gebeurt in deze omgevingen en tussen de technologieën onderling, zodat organisaties problemen kunnen detecteren en oplossen om it-systemen efficiënt en betrouwbaar te houden’, verklaart Baars.
Observability op zich is geen toepassing. Het is volgens Baars ook geen saas-dienst, maar eerder een concept of mogelijkheid die verband houdt met het monitoren en begrijpen van het gedrag van software systemen en infrastructuur. ‘Observatievermogen over de volledige technologiestack, zoals we die aanpak van ‘top tot teen’ noemen, geeft teams uitgebreid inzicht in het gedrag, de prestaties en de gezondheid van toepassingen en de onderliggende infrastructuur in realtime.’ In de wereld van it en cloud is observability een opkomend item. Ook andere dienstverleners (zoals Accenture) en technologiepartijen (zoals Splunk, nu Cisco) focussen zich er onder meer op.
Bedrijven in België
Wordt deze aanpak al niet gehanteerd door Belgische (grote) bedrijven? ‘Verschillende bedrijven in België in verschillende sectoren maken actief gebruik van observatievermogenservices’, erkent Baars. Al is er volgens hem bij veel organisaties in België een groeiende interesse in observatievermogen. ‘Dit vanwege de aanzienlijke dagelijkse datavolumes, die echte uitdagingen vormen op het gebied van monitoring, detectie, begrip en geïnformeerde besluitvorming op basis van deze gegevens.’
Om de trend te versterken, gaat Deloitte België dus in zee met Dynatrace om uitgebreide observability- en beveiligingsdiensten aan te bieden. De samenwerking zit in Deloittes expertise in cloudtechnologie in combinatie met het observability- en beveiligingsplatform van Dynatrace. ‘Dankzij deze samenwerking we kunnen onze klanten nu nog beter helpen om hun digitaliseringsprocessen efficiënter te laten verlopen’, meent Bram De Schouwer, partner bij Deloitte België. ‘En zo ook ruimte vrijmaken voor echte innovatie binnen hun bedrijf’, klinkt het bij Deloitte België.