Op zijn gebruikersconferentie Re:Invent stelt AWS nummer zestien en zeventien voor in zijn portfolio van databanken en -platformen. Daar waar cloud- en softwarebedrijven kiezen voor één alleskunnerdatabank, opteert AWS voor de purpose build-aanpak. Ofwel, ieder zijn eigen data-opstelling.
Vijftien clouddatasystemen had AWS al in zijn portfolio, zowel transactionele systemen (RDS, Amazon Aurora en Amazon DynamoDB) als analytische (Redshift). Maar nog is het niet genoeg. Nummer zestien in de familie is een combinatie van IBM Db2-database en de eigen Amazon RDS.
Maar vooral met nummer zeventien pakte AWS maar uit op Re:Invent. Het gaat om een serverless-versie van hun eigen Aurora databank: Aurora limitless database. Zo’n serverless databank is een volledig beheerde database-as-a-service (dbaas) die automatisch en elastisch naar behoefte reken- en opslagbronnen toewijst en schaalt. ‘Managed horizontale scale-out en voorbij de limiet van één enkele instance’, opperde Peter Desantis, topman bij AWS, tijdens zijn technische keynote waar de nieuwe databank heel watair time kreeg.
Twee veronderstellingen
Toen AWS een kleine vijftien jaar geleden zijn eerste databankpropositie op de markt bracht, had het twee veronderstellingen. De eerste was dat de toekomst van de databank sowieso in de cloud zou liggen. En de tweede veronderstelling was en is: one size doesn’t fits all. Je datasysteem wordt in de AWS-filosofie afgestemd op je specifiek doelgebruik. ‘Wij zijn er altijd van uitgegaan dat een data-opstelling het best functioneert als deze op maat van de klant is afgestemd’, stelt Jeff Carter, databasespecialist bij AWS. En dus was het jarenlang een gewoonte dat AWS op zijn jaarlijkse hoogmis een nieuw type databank voorstelde. De laatste edities koelde dat tempo wat af, maar voor deze editie schakelt de techgigant opnieuw een versneller hoger met nieuwe nummers binnen het clouddatabase-aanbod.
AWS krijgt soms weleens het commentaar dat hun purpose build-aanpak de integratie van datasystemen voor bedrijven complexer maakt. Een opmerking waar AWS gevoelig voor is, en die het naar eigen zeggen ook ter harte neemt. ‘Onze zero-etl-aankondiging die we vorig jaar deden is daar een voorbeeld van’, stelt Carter.
Tegelijk staan er maar liefst negen AWS-databanken in de bekende top DB-Engines Ranking van meest gebruikte databanksystemen wereldwijd. Niemand doet beter. Niet slecht voor een bedrijf dat vijftien jaar geleden op de databankmarkt verscheen.