Als voorzitter van de Europese Unie wil België de regelgeving rond artificiële intelligentie (ai) vertragen ‘Om Belgische en Europese bedrijven de kans te geven met deze technologie voluit aan de slag te gaan’. Dat vertelde staatssecretaris Mathieu Michel tijdens de receptie van de federale overheidsdienst Bosa.
Mathieu Michel, die verantwoordelijk is voor digitalisatie, wil dat er een ‘Europees agentschap algoritme’ wordt opgezet naar analogie met wat er in de farmawereld gebeurt. Andere speerpunten tijdens het Europees voorzitterschap zijn de aandacht voor de virtuele identiteit, waarbij beveiliging een prioriteit wordt. Michel blijft ook doorduwen op het vlak van blockchaintechnologie en vertelde dat er al acht Europese landen bereid zijn om die infrastructuur te ondersteunen. Een andere bouwwerf is de zorg voor digitale vaardigheden, wat ook in ons land een groot aandachtspunt is. ‘Er zijn heel wat mensen met digitale vaardigheden zonder diploma. We moeten erin slagen om hen toch te valoriseren’, aldus Mathieu Michel.
Aan het werk!
De digitale portefeuille, een app die onder andere ook je identiteitskaart en rijbewijs zal bevatten, wordt weldra getest. Er liepen zeshonderd aanvragen binnen, maar er zijn slechts twintig testers voorzien. Mathieu Michel wil nu nagaan of dat opgetrokken kan worden naar honderd.
Saskia Van Uffelen, bij Agoria verantwoordelijk voor de digitalisering, beaamde de oproep naar minder regelgeving: ‘To much regulation kills innovation. 2024 is the year of the execution.’ ‘Aan het werk dus’, riep Jack Hamande, directeur-generaal bij Bosa.