Windows 11, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, groeit flink door in België. Dat blijkt uit cijfers na de eerste zes maanden. Al duiken er nog heel wat andere Windows-versies op zoals Vista en XP. Vooral Windows 7 houdt behoorlijk stand, wat inzake security geen goed nieuws is.
Windows 11 zit bijna aan elf procent, als marktaandeel van alle Windows-besturingssystemen in ons land. Dat blijkt uit cijfers van Statcounter. Vooral de voorbije maand ging het hard voor Windows 11: van 7,6 naar 10,8 procent. Daarbij doet België het beter dan het wereldwijde marktaandeel van 10,1 procent voor het nieuwste besturingssysteem.
Begin oktober vorig jaar verscheen Windows 11 als een gratis update. Vanaf begin december viel het ook officieel te downloaden, waardoor het dus zowat een half jaar in gebruik is. Toch lijkt de doorbraak van tel in de consumentenmarkt. Veel bedrijven wachten vaak nog met een upgrade naar een nieuw besturingssysteem. Ze willen zeker zijn dat al hun eigen toepassingen vlot functioneren op het nieuwe systeem vooraleer iedereen te upgraden.
De voorganger, Windows 10, zit vandaag op 81,4 procent. Daar is sinds december 2021 de daling ingezet, toen was het nog 92,7 procent.
Windows 7
Opvallend is dat Windows 7 relatief stand houdt. Deze versie bleef de voorbije zes maanden stabiel op vier procent in ons land. Dat is niet weinig, zeker als we rekening houden met de stap van Microsoft om sinds januari 2020 – dus bijna 2,5 jaar geleden – geen veiligheidsupdates meer te leveren voor Windows 7. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) raadde indertijd gebruikers en bedrijven met een verouderde versie van Windows om te upgraden. Een aantal hebben dat effectief gedaan, maar niet iedereen dus.
Erger nog is het op wereldniveau, waar Windows 7 vandaag nog een marktaandeel heeft van dertien procent. Deze Windows-versie dateert overigens al van in 2009. Het is dus zowat dertien jaar geleden dat Microsoft Windows 7 lanceerde.
Windows Vista en XP
Maar het kan nog ouder. Zo bedraagt het marktaandeel van Windows Vista 0,09 procent in ons land. Dat aandeel daalt wel (een jaar geleden was het 0,2 procent), maar ook Vista is hardnekkig. Van alle tienduizend Windows-pc’s draaien er dus nog negen op Windows Vista in België. Ter vergelijking: Windows Vista werd uitgebracht in januari 2007, dus vijftien jaar geleden.
Maar ook hier kan het ouder (of erger): wereldwijd haalt Windows XP (dat al ruim een kwart eeuw oud is) een marktaandeel van 0,39 procent. Van alle tienduizend Windows-pc’s draaien er wereldwijd dus nog 39 op Windows XP.
Windows 7 was de beste die ik kende,ik kon gekochte spellen spelen op cd met een code per spel.dan kwam Windows 10 die mijn computer zelf naar hun Windows 10 gezet heeft zonder toestemming van mij,en ik kon geen enkel spel meer spelen,maar wat telt dat voor Windows?een spel kost maar 20 euro,terwijl Windows miljarden kan verdienen!op de mensen hun kosten.en iedere computer of laptop die ze moeten kopen om ieder nieuwe Windows te kunnen draaien verdient Windows miljoenen bij per jaar.en alles is in een vreemde taal uitgelegd zodat enkel een installateur het kan verstaan.heb nog mijn harde schijf met Windows 7,en zal wel iemand vinden om deze terug te gebruiken.zonder die miljarden stelende criminelen van Windows en hun nep community’s.