De inauguratie van Donald Trump als 47ste president van de VS trok niet alleen politieke kopstukken, maar ook een indrukwekkend aantal prominente techondernemers. Op de ereplaatsen zaten Elon Musk (Tesla, SpaceX), Mark Zuckerberg (Meta), Jeff Bezos (Amazon), Sundar Pichai (Google), Tim Cook (Apple), Sam Altman (OpenAI) en Shou Zi Chew (TikTok). Hun aanwezigheid onderstreept de nauwe banden die de techsector met de Trump-administratie onderhoudt.
De techgiganten waren niet alleen fysiek aanwezig, maar zijn ook financieel betrokken. Zo doneerden Google en Meta elk een miljoen dollar aan Trumps inauguratiefonds. Musk ging een stap verder en droeg bijna driehonderd miljoen dollar bij aan Trumps herverkiezingscampagne. De royale bijdragen benadrukken de steun aan Trumps visie voor een minder gereguleerde techsector.
Trump heeft direct na zijn herbenoeming meerdere decreten ondertekend gericht zijn op technologie, innovatie en deregulering. Eén van de eerste acties was het intrekken van een uitvoerend bevel uit 2023 van voormalig president Joe Biden, waarin strenge ai-reguleringen werden opgelegd. Het oorspronkelijke bevel vereiste dat ontwikkelaars van ai-systemen met potentiële risico’s voor nationale veiligheid, economie of volksgezondheid hun veiligheidsresultaten met de overheid deelden voordat deze systemen publiekelijk werden gelanceerd. Trump wil ai bevorderen zonder beperkende regelgeving en heeft het bevel daarom ingetrokken, meldt persbureau Reuters.
Ook introduceerde het ministerie van Handel nieuwe beperkingen op de export van ai-chips, met als doel te voorkomen dat geavanceerde technologieën in handen vallen van rivaliserende naties zoals China en Noord-Korea. Hoewel deze maatregelen tijdens de ambtstermijn van president Biden zijn ingevoerd, krijgt de regering-Trump de verantwoordelijkheid voor de implementatie ervan. Sommige bedrijven, zoals Nvidia, uitten kritiek op deze beperkingen, met het argument dat ze de Amerikaanse leiderspositie en innovatie in ai zouden kunnen belemmeren, meldt de New York Post.
Cloud en security
Tijdens zijn vorige ambtsperiode voerde Trump een decreet uit dat zich richt op cybersecurity en het moderniseren van overheids-it-systemen. Overheidsinstanties werden aangespoord om gebruik te maken van gedeelde clouddiensten om de efficiëntie en veiligheid te verhogen. Trump benadrukte toen dat deze maatregelen niet alleen innovatie bevorderen, maar ook bijdragen aan de nationale veiligheid. Waarschijnlijk trekt hij die lijn door in zijn nieuwe termijn als president.
Met deze stappen positioneert Trump zich als een voorstander van innovatie en technologische groei, terwijl hij tegelijkertijd een streng beleid voert ten aanzien van nationale veiligheid en buitenlandse inmenging. De samenwerking met de techsector lijkt daarmee steviger dan ooit. Dat leidt ook tot kritiek. Critici vinden dat de nieuwe president aan de leiband loopt van de tech-elite.
TikTok in de spotlight
Een opvallend detail tijdens de inauguratie was de aanwezigheid van TikTok-ceo Shou Zi Chew. Trump heeft een omstreden verbod op TikTok, dat onder zijn voorganger werd ingesteld, met 75 dagen uitgesteld. Dit uitstel geeft TikTok de kans een koper te vinden die niet in Chinese handen is. Volgens de Amerikaanse overheid verzamelt TikTok via de Chinese eigenaar ByteDance data van miljoenen Amerikaanse gebruikers, wat risico’s op Chinese spionage met zich meebrengt. Het uitstel voorkomt dat de populaire app direct wordt geblokkeerd in de VS en biedt ruimte voor een diplomatieke en commerciële oplossing.