Het Europese OCRE-initiatief zet een stap in de digitale transformatie van de Belgische onderzoeks- en onderwijswereld. Via een nieuwe raamovereenkomst ter waarde van tachtig miljoen euro krijgen onderzoeks- en onderwijsinstellingen in ons land toegang tot geavanceerde clouddiensten. It-dienstverlener Inetum is voor België geselecteerd als partner voor de implementatie van Microsoft Azure-diensten binnen dit project.
OCRE (Open Clouds for Research Environments), beheerd door het Europese Géant-netwerk, heeft als hoofddoel om cloudtechnologie toegankelijker te maken voor onderzoeks-, overheids- en onderwijsinstellingen in Europa. In België speelt Belnet, het nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerk, een cruciale rol als lokale partner om de dienstverlening te waarborgen. Die tachtig miljoen euro is het totale budget voor deze raamovereenkomst in België.
De overeenkomst richt zich op enkele kernsectoren. Voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen betekent dit toegang tot geavanceerde computing en veilige dataopslag. Overheidsinstanties op federaal en regionaal niveau kunnen rekenen op schaalbare cloudoplossingen voor verbeterde operationele efficiëntie. Ook de bredere publieke sector profiteert mee door modernisering van hun it-infrastructuur en kostenbesparingen.
Europees project
In totaal kunnen 242 organisaties binnen Europa gebruik maken van het OCRE-programma. Inetum zal voor België als partner samen met Microsoft werken aan het ontwikkelen van cloudoplossingen die specifiek zijn toegesneden op de behoeften van de Belgische onderzoeks- en onderwijsgemeenschap. De combinatie van Microsoft Azure’s infrastructuur met Inetum’s implementatie-expertise moet zorgen voor een vlotte toegang tot de clouddiensten. ‘Wij geloven dat cloudtechnologie het potentieel heeft om instellingen in heel België te transformeren via innovatie en een snelle digitale vooruitgang’, aldus Jo Leemans, director technologies bij Inetum.