Oxyle, de pionier op het gebied van geavanceerde oplossingen voor waterzuivering en monitoring, blikt terug op een jaar waarin PFAS steeds prominenter op de Nederlandse agenda kwam. In 2024 zagen we in Nederland belangrijke stappen om de ‘forever chemicals’ aan te pakken. Het onderzoek van het RIVM benadrukte de wijdverspreide aanwezigheid van PFAS in de bodem, waterwegen en lucht.
Tegelijkertijd nam de bewustwording onder consumenten toe door mediaberichten over de mogelijke gezondheidsrisico’s en de schadelijke impact op het milieu.
Deze urgentie leidde tot aanscherpingen in beleidskaders, waaronder een verbod op het gebruik van PFAS in specifieke productgroepen en strengere emissienormen voor bedrijven. Het jaar 2024 markeerde een kantelpunt waarin regelgeving en technologische innovaties elkaar steeds vaker aanvulden, wat een basis legt voor significante vooruitgang in 2025.
Voorspellingen voor 2025
Oxyle deelt vijf trends die naar verwachting het mondiale beleid en de aanpak van PFAS in het komende jaar zullen vormgeven:
1. Strengere regelgeving en handhaving
Wereldwijd worden strengere normen verwacht, met een specifieke focus op korte- en ultra-korte-keten PFAS zoals trifluorazijnzuur (TFA), dat in Europees grondwater toeneemt. In Nederland zullen aanscherpingen naar verwachting voortvloeien uit Europese regelgeving, zoals het voorgestelde totaalverbod op niet-essentiële toepassingen van PFAS.
2. Toename van monitoring en tests
Om de naleving van nieuwe PFAS-regelgeving te garanderen, wordt een aanzienlijke toename in monitoring en tests verwacht. De inspanningen zullen zich richten op drinkwater en industriële lozingen, naast de voortdurende monitoring van PFAS in voedsel in heel Europa. Deze uitbreiding vereist geavanceerdere analytische methoden die een breder scala aan PFAS-verbindingen in bredere geografische gebieden kunnen detecteren, om de omvang van de besmetting volledig te begrijpen.
3. Uitfasering van PFAS in producten
Door de toenemende druk van de overheid en de regelgeving zullen steeds meer bedrijven het gebruik van PFAS geleidelijk afbouwen. Dit is vergelijkbaar met de aankondiging van 3M om in 2025 te stoppen met de productie van PFAS. In 2024 zagen we in Nederland de eerste significante veranderingen in textiel en verpakkingen. Naar verwachting zullen in 2025 meer sectoren PFAS-vrije alternatieven omarmen.
4. Vooruitgang in PFAS behandelingstechnologieën
De groeiende urgentie om PFAS-verontreiniging aan te pakken, in Nederland en wereldwijd, zorgt voor een golf van innovatie in behandelingsoplossingen. Opkomende technologieën, waaronder geavanceerde oxidatieprocessen, elektro-oxidatie, membraansystemen en nanotechnologie, weerspiegelen een wereldwijde drang om effectievere manieren te vinden om PFAS aan te pakken. Deskundigen voorspellen een snelle groei in deze sector in het komende decennium.
5. Toename van juridische procedures
De hardnekkigheid van PFAS en het groeiende bewijs van gezondheidsrisico’s zullen vrijwel zeker leiden tot een golf van rechtszaken, variërend van class actions tot persoonlijke schadeclaims. Fabrikanten, bedrijven die PFAS hebben gebruikt en zelfs sommige eindgebruikers kunnen aansprakelijk worden gesteld, nu de verantwoording voor PFAS-vervuiling een belangrijk juridisch strijdtoneel vormt.
Dr. Fajer Mushtaq, medeoprichter en CEO van Oxyle: “In 2025 verwachten we strengere wereldwijde regelgeving en handhaving rondom PFAS, wat de druk op bedrijven zal verhogen om PFAS uit te faseren en betere strategieën voor PFAS waste management te implementeren. Tegelijkertijd zal de vraag naar geavanceerde technologieën voor monitoring, testen en sanering toenemen om te voldoen aan de nieuwe lozingslimieten. Ontwikkelingen op dit gebied zullen van cruciaal belang zijn voor het wereldwijd verminderen van PFAS vervuiling.”
Read more