Waarom drop-outs de uitzonderingen zijn
Wat hebben Mark Zuckerberg, Steve Jobs en Bill Gates met elkaar gemeen? Behalve dat ze een tech-imperium opbouwden, zijn het highschool drop-outs. Hun verhaal is bekend, alleen zijn ze volgens een onderzoek van het Stanford Venture Capital Initiative de uitzondering op de regel.
Veel drop-outs werden zeer succesvolle ondernemers, zoals Bill Gates of Mark Zuckerberg dus. Zij zwaaiden allebei voortijdig af aan de prestigieuze Harvard-universiteit. Ook Michael Dell, de oprichter van Dell Technologies, is zo’n gesjeesde student die het maakte. Hij begon zijn computerbedrijf vanuit zijn studentenkamer aan de Universiteit van Texas – en stopte met studeren om zijn bedrijf op te bouwen.
Steve Jobs is een ander verhaal. De ceo en medeoprichter van Apple verliet Reed College al na zes maanden. Jobs keerde wel terug naar de schoolbanken om cursussen te volgen die hem interesseerden, zoals kalligrafie. Wat later invloed zou hebben op Apple’s ontwerpprincipes.
Vrijbuiters
In werkelijkheid zijn deze drop-outs uitzonderingen, en zeker geen algemeen pad naar succes. Onderzoeksresultaten van het Stanford Venture Capital Initiative tonen een ander plaatje. Zij laten zien dat de meeste oprichters van startups/scale-ups met een miljard dollar omzet doorgaans hoogopgeleid zijn.
Van de ruim 1.300 oprichters die in het onderzoek werden opgenomen, had bijna zestig procent een masteropleiding en een iets meer dan een derde een bachelor. Amper vier procent waren drop-outs.
Hoewel verhalen over drop-outs in het oog springen, onthullen de data van Stanford Venture Capital dat innovatie dus eerder gedijt op kennis, en dat die kennis, expertise en vaardigheden doorgaans via de klassieke weg worden verworven. De zogenaamde vrijbuitersroute is dus zeker geen garantie op succes.
Gevangenis
Het is wel opmerkelijk dat met Gates, Jobs en Zuckerberg zowat de bekendste (en bij de succesvolste) tech-ondernemers drop-outs zijn. Maar het loopt vaak anders. Kijk naar Jensen Huang, medeoprichter en ceo van Nvidia, vandaag het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Hij heeft een sterke academische achtergrond in electrical engineering. Ook Elon Musk heeft een academische achtergrond.
Dat drop-outs niet altijd in de hemel terechtkomen, weten we van het verhaal van Elizabeth Holmes, een andere drop-out. Ze studeerde scheikunde aan Stanford University, maar verliet de universiteit op 19-jarige leeftijd om haar bedrijf, Theranos, op te richten. Maar dat liep faliekant af. Hoewel haar verhaal aanvankelijk leek op dat van andere succesvolle drop-outs, eindigde zij in de gevangenis – waar ze nog steeds zit.