Highberg blikt terug op een bewogen jaar voor de consultancybranche. In 2024 werden organisaties geconfronteerd met een aantal significante uitdagingen en veranderingen. Digitale transformatieprojecten werden complexer door de snelle opkomst van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en strengere eisen op het gebied van gegevensbescherming.
Tegelijkertijd zorgde aangescherpte duurzaamheidsregelgeving, zoals CSRD-compliance, ervoor dat bedrijven hun strategieën moesten aanpassen om aan verslagleggingsverplichtingen te voldoen. Daarnaast groeide de vraag naar inclusieve werkculturen, waarbij organisaties meer aandacht moesten besteden aan psychologische veiligheid en diversiteit.
In de consultancysector was er een sterke trend van consolidatie. Kleine gespecialiseerde bureaus werden overgenomen door grotere spelers, terwijl multinationale consultancybedrijven hun diensten uitbreidden met expertise in duurzaamheid, technologie en inclusie. Deze schaalvergroting en diversificatie zijn het directe gevolg van de vraag naar geïntegreerde, schaalbare oplossingen die niet alleen inspelen op huidige behoeften, maar ook helpen bij het bouwen van toekomstbestendige organisaties.
Op basis van deze inzichten presenteert Highberg vandaag zijn vijf belangrijkste voorspellingen voor 2025, die richting geven aan organisatorische, digitale en duurzaamheids- transformaties.
1. Sterk stijgend energieverbruik in 2025 door data & AI
In 2025 zal de exponentiële groei van data en Artificial Intelligence (AI) leiden tot een sterk stijgend energieverbruik. In 2024 was de uitstoot door IT wereldwijd vergelijkbaar met die van de luchtvaartindustrie. Het ontwikkelen, trainen en gebruiken van AI-modellen, evenals het verwerken en opslaan van data, vereist enorme hoeveelheden energie.
In Nederland, waar het elektriciteitsnet overbelast is en er weinig ruimte is voor uitbreiding van datacenters, zullen organisaties beperkingen ondervinden in hun digitale transformatie. Deze situatie zal bedrijven dwingen zich meer bewust te worden van de uitstoot die gepaard gaat met data en AI, en de impact hiervan op zowel hun operaties als op de samenleving.
Bedrijven zullen in 2025 maatregelen moeten nemen om efficiënter om te gaan met IT en AI, door te investeren in duurzame technologieën en bewuste keuzes te maken in hun IT-investeringen. Ze zullen streven naar transparantie over hun digitale voetafdruk en zoeken naar energiezuinige oplossingen om te kunnen opereren binnen de beperkingen van de beschikbare infrastructuur en de steeds strengere duurzaamheidsnormen. Het aanpakken van de uitstoot door data en AI zal dan ook een cruciaal onderdeel zijn van hun duurzaamheidsstrategie, waarbij ze een balans moeten vinden tussen digitale innovatie en milieubelasting.
2. Meer focus op psychologische veiligheid en welzijn
Hoewel meer organisaties de afgelopen jaren stappen hebben gezet om inclusie en psychologische veiligheid te bevorderen, is de daadwerkelijke impact vaak beperkt gebleven. Psychologische veiligheid, waarin werknemers vrij zijn om zorgen en ideeën te uiten zonder angst voor tegenreacties, wordt een fundamentele pijler in 2025 binnen strategieën voor diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI). Initiatieven gericht op mentale gezondheid, flexibiliteit en veerkracht zullen sterker worden geïntegreerd, vooral om uitdagingen van ondervertegenwoordigde groepen aan te pakken. Het creëren van een werkcultuur waarin open dialoog en welzijn prioriteit krijgen, is cruciaal voor een werkelijk inclusieve werkplek.
3. Datagedreven werken vormt de kern van digitale transformatie in 2025
In 2025 zal datagedreven werken een nog belangrijkere rol spelen in de publieke sector, waar het de digitale transformatie van organisaties verder vormgeeft. Het zal bijdragen aan verbeterde besluitvorming, efficiëntere sturing en hogere kwaliteit van dienstverlening. Dankzij de vooruitgang in data-analyse, kunstmatige intelligentie en visualisatietechnieken kunnen overheden en instellingen effectiever inspelen op maatschappelijke uitdagingen, van stedelijke planning tot gezondheidszorg en milieubeheer. Data zal organisaties in staat stellen om beleid te baseren op inzichten in plaats van aannames, wat leidt tot meer transparantie, efficiëntie en betere resultaten voor burgers.
Datagedreven werken in 2025 vraagt echter niet alleen om technische kennis, maar ook expliciete aandacht voor ethiek, privacy, gegevensbeveiliging en de organisatorische inrichting, inclusief de training van medewerkers die de technologie gebruiken.
4. 2025 is de tijd van verantwoorde technologie
In 2025 zal de tijd waarin technologie simpelweg werd aangeschaft en gebruikt, definitief achter ons liggen. Steeds vaker zal er uitgebreid aandacht besteed worden aan de verantwoorde inzet van technologie. Dit betekent niet alleen dat wordt gekeken of technologie past binnen het huidige IT-landschap, maar ook of de technologie en de manier waarop deze wordt ingezet, voldoen aan de (toekomstige) Europese wet- en regelgeving. Daarnaast zal er steeds meer focus zijn op de impact van nieuwe technologieën op de duurzaamheidsdoelstellingen van organisaties, evenals de mogelijke gevolgen voor medewerkers en klanten. Het afwegingskader voor de inzet van nieuwe technologie zal in 2025 herzien moeten worden en een structurele plek binnen de organisatie krijgen.
5. Steeds meer dataplatforms ten behoeve van duurzaamheid
In 2025 zullen steeds meer bedrijven dataplatforms implementeren die specifiek zijn ingericht voor duurzaamheid. Duurzaamheidsdata komt vaak uit verschillende afdelingen en teams, waardoor gegevens binnen de organisatie verspreid en versnipperd raken. Dit leidt tot inefficiëntie en verhoogde werkdruk, omdat het moeilijk is om snel de juiste data en verantwoordelijken te vinden. Door data te centraliseren, kunnen bedrijven eigenaarschap binnen de organisatie behouden en de data governance vereenvoudigen. Dit vermindert de complexiteit en verlaagt de druk op medewerkers, aangezien data niet langer slechts één keer per jaar wordt verzameld, maar continu beschikbaar is voor monitoring. Een goed ingericht dataplatform zorgt ervoor dat gegevens accuraat, actueel en van hoge kwaliteit blijven, wat essentieel is voor betrouwbare rapportage en effectieve besluitvorming in de duurzaamheidsstrategie.
“2024 was een jaar waarin organisaties wereldwijd werden geconfronteerd met zowel aanzienlijke uitdagingen als enorme kansen. De versnelling van digitale en duurzame transformaties, mede aangedreven door technologische innovaties zoals Artificial Intelligence, heeft de consultancysector gedwongen zich aan te passen en nieuwe geïntegreerde oplossingen aan te bieden,” aldus Han Driessen, CEO bij Highberg. “Wij zien deze trends als essentiële bouwstenen voor de toekomst. In 2025 verwachten we dat bedrijven steeds meer zullen streven naar een verantwoorde inzet van technologie, waarbij duurzaamheid en ethiek centraal staan. De uitdagingen die gepaard gaan met het energieverbruik van data en AI zullen bedrijven dwingen om efficiënter te werken, transparantie te bieden over hun digitale voetafdruk, en technologieën te omarmen die niet alleen innovatie bevorderen, maar ook bijdragen aan hun duurzaamheidsdoelstellingen.”
Read more