Datacenters in Ierland zijn binnenkort goed voor een derde van het stroomverbruik in het land. Bij Google hebben ze dat geweten. Zo weigert de gemeenteraad van Dublin haar goedkeuring te geven aan het geplande datacenter van Google, net buiten de stad.
Ontving Ierland jarenlang techbedrijven – en hun infrastructuur – met open armen, dan is dat enthousiasme intussen getemperd. Ierland is vandaag dé toegangspoort van Big Tech uit de VS naar Europa (jawel, vanwege het interessante belastingstelsel). Apple, Google, Meta en Microsoft en hebben daar allemaal hun Europese hoofdkantoren. Het land heeft de afgelopen jaren ook een grote uitbreiding van datacenters gezien. En het stroomverbruik ging mee omhoog. Het verbruik van datacenters in Ierland is van 2022 tot 2023 met twintig procent gestegen. Ze slurpten vorig jaar 21 procent van de elektriciteit van het land, tegenover vijf procent in 2015.
Trend
Ierland is een extreem voorbeeld. Maar de trend is duidelijk. De wereldwijde vraag naar elektriciteit van datacenters gaat – mede door de ai-hype – tegen 2026 verdubbelen. In een datacenter-intensief land als Ierland zou tegen dan een derde van de stroom naar datacenters gaan. Deze voorspellingen komen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn nieuwste rapport. De beslissing van de South Dublin County Council om Googles uitbreidingsplannen voor een datacenter in Dublin te blokkeren, onderstreept het groeiend spanningsveld tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid. De Ierse autoriteiten wezen de aanvraag van Google af vanwege het gebrek aan duurzame en hernieuwbare energiebronnen en de potentiële belasting van het elektriciteitsnet. In hun ogen was de geplande faciliteit simpelweg niet groen genoeg.
Een van Googles grootste concurrenten kreeg wél toestemming
Wat deze beslissing des te opvallender maakt, is dat Microsoft, een van Googles grootste concurrenten, wél toestemming kreeg om in hetzelfde gebied een datacenter te bouwen. Microsoft koos ervoor om een eigen gascentrale te bouwen om het nationale elektriciteitsnet te ontzien. Maar ook dat roept natuurlijk vragen op over de werkelijke duurzaamheid van dergelijke oplossingen.
Minder tolerant
De bredere implicatie is dat overheden, en Ierse in het bijzonder, steeds minder tolerant worden voor energievretende infrastructuur zonder duidelijke, duurzame compensaties. De afwijzing van Googles datacenterplan in Dublin is op dat vlak een opvallend signaal. De vraag is alleen of de grote techbedrijven zich qua duurzaamheid ingrijpend zullen aanpassen. Mogelijk gaan ze gewoon verhuizen naar een ander (Europees) land dat minder streng is. En waar er minder druk is op het elektriciteitsnetwerk. Voorlopig dan.