In deze rubriek een greep uit de stortvloed aan berichten over artificial intelligentie (ai):
30 procent van gen-ai-projecten overlijdt voor eind 2025
Bijna één op de drie generatieve ai-projecten (gen-ai) zal het einde van 2025 niet halen. Marktvorser Gartner voorspelt dat ten minste 30 proent geen vervolg krijgt op de fase van ‘proof of concept’. Belangrijkste redenen tot stopzetting zijn slechte datakwaliteit, ontoereikende risicobeheersing, escalerende kosten of onduidelijke bedrijfswaarde.
Volgens Gartner-analist Rita Sallam willen directies na de hype van het afgelopen jaar rendement zien op de investeringen in gen-ai-projecten. Maar het blijkt vaak lastig om de waarde ervan te bewijzen of te realiseren. ‘Naarmate de reikwijdte van de initiatieven toeneemt, wordt de financiële last van het ontwikkelen en inzetten van gen-ai-modellen steeds meer voelbaar.’
Behoorlijke investeringen zijn nodig om de productiviteit met gen-ai te verbeteren. Maar volgens Gartner is het moeilijk om het financiële voordeel te kwantificeren. Veel organisaties maken gebruik van gen-ai om hun bedrijfsmodellen te transformeren en nieuwe zakelijke kansen te creëren. De kosten die zijn gemoeid met de verschillende benaderingen van gen-ai-implementaties, variëren van vijf miljoen tot twintig miljoen dollar. Een virtuele assistent is bijvoorbeeld vele malen duurder dan een programmeerhulp, om niet te spreken van grote taalmodellen voor de medische of financiële sector.
Sallam: ‘Helaas is er bij gen-ai geen ‘one size fits all’ en zijn de kosten niet zo voorspelbaar als bij andere technologieën. Wat je uitgeeft, de use cases waarin je investeert en de implementatiebenadering die je hanteert, bepalen allemaal de kosten.’ Het directe rendement op investeringen in ai laat zich moeilijk inschatten. Veel financiële directeuren voelen zich niet op hun gemak als de impact niet onmiddellijk zichtbaar is en deze zich pas in de loop van de tijd manifesteert. Sallam ten slotte: ‘Deze vertraging doet echter niets af aan de potentiële voordelen.’
OpenAI test prototype van SearchGPT
OpenAI heeft een prototype aangekondigd van de artificiële intelligence (a)-zoekmachine SearchGPT. De proefversie zal slechts tijdelijk beschikbaar zijn voor een kleine groep mensen. Hun feedback moet de eerste kinderziektes wegnemen. Als SearchGPT betrouwbare resultaten oplevert en gebruikers echt veel sneller en gemakkelijker kunnen vinden wat ze zoeken, wil OpenAI de tool in ChatGPT integreren. Dan verwacht het aan Microsoft gelieerde bedrijf volop de concurrentie met Google te kunnen aangaan.
Niet geheel verrassend zal SearchGPT meer op ChatGPT lijken. De tool behoudt de context tijdens een gesprek, terwijl gebruikers ook vervolgvragen kunnen stellen over hun zoekopdracht. Net als Google’s AI Overview biedt SearchGPT links naar bronnen wanneer het zijn antwoorden geeft. Daardoor kunnen gebruikers de geldigheid van de bron verifiëren of op de link kunnen klikken voor meer informatie.