Digitale overheidsdiensten gaan erop vooruit in de EU, al zijn er wel nog grote verschillen tussen de Europese landen. Terwijl Malta de koppositie behoudt en Roemenië de laatste plaats bekleedt, is Nederland voorloper en België middenmoter.
De resultaten komen uit het jaarlijkse ‘E-government Benchmark‘-rapport van Capgemini, dat Europese landen onder de loep neemt inzake digitale overheidsdiensten. Het onderzoek evalueert online-overheidsdiensten op vier dimensies: gebruikersgerichtheid, transparantie, technologie en grensoverschrijdende diensten (kunnen burgers uit het buitenland gebruikmaken van de diensten?).
Het rapport toont een duidelijke vooruitgang. De algehele prestaties van de EU27 scoren 76 van de 100 punten, een stijging van vijf punten in twee jaar. Uit de resultaten blijkt dat 86 procent van de overheidsdiensten intussen online beschikbaar zijn. Al blijft twee derde daarvan achter op gebied van de toegankelijkheidsnormen voor gebruikers met (visuele) beperkingen. Voorts blijkt er een groot verschil tussen de overheidsdiensten zelf. Zo is 91 procent van de diensten van federale overheden (zoals belastingdiensten) online beschikbaar, vergeleken met 71 procent voor lokale overheden (bijvoorbeeld steden). Ook al is deze kloof in de afgelopen vier jaar aanzienlijk verkleind.
Koplopers
De Europese leiders inzake e-government zijn Malta (97 punten) en Estland (92 punten), die hun leidende positie behouden, op de voet gevolgd door Luxemburg (90 punten) en IJsland (90 punten). Andere koplopers binnen de Europese Unie zijn Finland (88 punten), Litouwen (86 punten), Denemarken (85 punten), Nederland (85) en Letland (85).
België zit in de middenmoot, maar scoort met 78 punten wel nog ietsje boven het EU-gemiddelde. België stijgt dit jaar licht, Nederland blijft op hetzelfde niveau als bij het vorige onderzoek.
Beveiliging
Uit het rapport blijkt ten slotte dat minder dan een procent van alle e-overheidswebsites in de EU voldoet aan alle dertien vooropgestelde beveiligingscriteria. Dat wijst volgens de onderzoekers op de noodzaak van verbetering van de cyberbeveiliging bij digitale overheid. Nederland is de enige regering die websites aanbiedt die aan alle veiligheidscriteria voldoen.