Het afschaffen van de fiscaalvriendelijke regeling rond de auteursrechten is een strop voor veel Belgische softwarebedrijven. ‘We gaan afsluiten met verlies.’
Het heeft gehannes en juridisch getouwtrek gekost, maar uiteindelijk slaagde minister van Financiën Vincent Van Peteghem er toch in om het fiscale gebruik van auteursrechten te kortwieken. De Belgische software-industrie likt intussen haar wonden. Dat auteursrechten waren ingeburgerd in de it-sector is alom geweten, zeker voor functies rond softwareontwikkeling. Volgens hr-adviseur Hudson betaalden softwarebedrijven hun personeel een mediaanbedrag van 528 euro per maand uit in auteursrechten.
Die regeling ging voor softwarebedrijven vanaf vanaf dit jaar grotendeels op de schop. En vele hebben dat geweten. Een goed voorbeeld is het Waalse softwarebedrijf Odoo. Uit een interview met Trends-Tendances blijkt de gevolgen. ‘Wij zijn bezig de boeken af te sluiten en zullen een groot verlies lijden in België’, zegt Fabien Pinckaers, ceo van Odoo. Volgens hem verliezen de werknemers niet veel. ‘Omdat we hun netto-inkomen hebben gecompenseerd. Maar voor het bedrijf heeft het miljoenen gekost. Ongeveer zestien miljoen.’ Softwarebedrijven zitten bij de top inzake functies waarbij auteursrechten, volgens Hudson, het meest worden toegepast als looninstrument. Het gaat om jobs als testmanager, test-engineer, ontwikkelaar, software-engineer en functioneel analist/consultant.
Bij softwarebedrijven maken de lonen vaak tachtig tot negentig procent van de kosten uit. En eigenlijk betalen ze het gelag dubbel: naast het wegvallen van de regeling rond de auteursrechten is er uiteraard ook de indexering zelf.
Belgische techbedrijven gaan als reactie hierop meer en meer in het buitenland aanwerven. Een bedrijf als In The Pocket gaf eerder aan om er zelfs voor te opteren om in het buitenland te groeien, eerder dan in België. Of hoe het zwaartepunt in softwareontwikkeling naar het buitenland lijkt te verschuiven.