Het besluit over de toekomst van Atos is uitgesteld tot aanstaande woensdag. Tot die dag krijgt het management de tijd om schuldeisers, die een groot financieel offer moeten brengen, over de streep te trekken. Dat blijkt uit een persbericht dat de it-dienstverlener vanochtend uitbracht.
Gisterenavond boog de controlerende raad van bestuur over de twee reddingsplannen die zijn ontvangen. Maar het lukte niet om knopen door te hakken. De vertraging vloeit mede voort uit het ontbreken van een duidelijke meerderheid onder de crediteuren voor een van de twee reddingsplannen. De banken en obligatiehouders zijn sterk verdeeld. Op het laatste moment kwamen de twee kampen die Atos willen overnemen, met gewijzigde voorstellen.
De Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky heeft samen met het Britse Attestor een ‘volledig gefinancierd’ bod gedaan om ‘de hele reikwijdte van Atos’ over te nemen. De Tsjech is bereid 1,9 miljard in Atos te pompen, inclusief zeshonderd miljoen euro aan eigen vermogen en 1,3 miljard aan operationele financiering. Maar de crediteuren moeten maar liefst vier miljard euro kwijtschelden op een totaal van 4,9 miljard euro.
Onepoint
In het voorstel van het Franse Onepoint, dat zich gesteund weet door de Butler-groep en het Belgische Econocom, lijken de crediteuren er beter af te komen. Hun bod voorzag aanvankelijk in een herstructurering van de schuld van 2,8 à 3,2 miljard en een investering van 1,8 miljard euro. Aan nieuw geld zou bij Atos 350 miljoen euro binnenkomen, aanzienlijk minder dan in het voorstel van Kretinsky. Maar inmiddels is het voorstel van Onepoint bijgesteld, terwijl ook de Tsjech weer aanpassingen heeft gedaan.
Atos tekende vanochtend bij deze voorstellen aan dat in beide gevallen de huidige aandeelhouders hun bezit flink zien verwateren. De schuldeisers worden deels gecompenseerd via een stortvloed van nieuwe aandelen. Dit betekent dat de oude aandeelhouders nauwelijks kunnen meedelen in eventuele toekomstige winsten.
Het laatste woord is echter aan de banken en obligatiehouders. De eerste groep is verdeeld. De Franse banken BNP Paribas, CIC en Societe Generale steunen vooralsnog Kretinsky. Ze vinden zijn voorstellen hechter onderbouwd en minder risicovol dan die van Onepoint-topman David Layani. Maar niet-Franse banken als Commerzbank en Barclays zijn meer gecharmeerd van de Onepoint-groep omdat die uitgaat van een lagere kwijtschelding.
Sleutelrol
De vraag is voor welk voorstel de obligatiehouders gaan stemmen. De helft van deze groep ziet het meest in de plannen van Layani. Samen vertegenwoordigen ze een kwart van de schuldeisers. Een sleutelrol is er voor de Europese Centrale Bank. Die bank heeft voor vijfhonderd miljoen euro aan Atos-obligaties; een bezit dat fors moet worden afgewaardeerd.
Het management moet de komende dagen niet alleen onder de schuldeisers een meerderheid zien te verwerven, maar er is voor de komende maanden ook nog een aanvullende korte termijn financiering van 350 miljoen euro nodig. Dit bedrag komt boven op de 1,1 miljard euro aan liquiditeiten die tot eind 2025 vereist zijn om Atos boven water te houden. Atos is de voornaamste technologische pilaar onder de Olympische Spelen in Parijs die van 26 juli tot 11 augustus worden gehouden.