Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) in de ICT-sector heb je de vrijheid om je eigen pad te bewandelen en projecten aan te nemen die je interessant vindt. Met deze vrijheid komen ook bepaalde verantwoordelijkheden en uitdagingen. We bespreken graag waar je rekening mee moet houden als beginnende ZZP’er in de ICT, van opdrachtbevestigingen tot zelfontwikkeling. Zo maak jij een vliegende start!
Zorg voor een waterdichte opdrachtbevestiging
Voordat je als ZZP’er in de ICT een opdracht aanneemt, is het belangrijk om een goede opdrachtbevestiging op te stellen. Hierin moet onder andere duidelijk worden vastgelegd wat de omvang van het project is, wat de afgesproken vergoeding is, de deadline, eventuele garanties en betalingsvoorwaarden. Bovendien is het binnen de ICT van belang dat je rekening houdt met gevoelige informatie en AVG. Het is verstandig afspraken hierover te maken met de opdrachtgever en goed vast te leggen.
Facturatie en incasso’s
Wanneer je als ZZP’er werkt, dan maak je voor iedere opdracht een aparte factuur die je naar de opdrachtgever verzend. Vermeld hierop alle belangrijke informatie, zoals het projectnummer, de geleverde diensten, het afgesproken tarief, betaaltermijn, KVK-nummer en BTW. Verstuur je facturen tijdig om ervoor te zorgen dat je betaling op tijd ontvangt, zodat je niet achterloopt met je eigen rekeningen.
Heb je een eigen onderneming, dan loop je het risico dat facturen niet op tijd worden betaald. Soms krijg je zelfs te maken met wanbetalers. Dit kan voor een grote verstoring van je cashflow zorgen. Het is belangrijk dat je strikte betalingsvoorwaarden hanteert en acties onderneemt als betaling uitblijft. Stuur de klant dan eerst een herinnering. Werkt dat niet, dan kun je een advocaat in Den Bosch inschakelen om een incasso te versturen.
Het incassobureau neemt het probleem uit handen, zodat jij je kunt richten op een nieuw project. Ze innen namens jou openstaande facturen en kunnen juridische stappen zetten indien nodig. Dat scheelt jou als zelfstandige ondernemer een hoop stress en tijd.
Bouw een financiële buffer op
Als ZZP’er heb je niet altijd een constante inkomstenstroom, zeker niet als je net bent begonnen. Bovendien moet je rekening houden met het afdragen van omzetbelasting.
Bouw daarom een goede financiële buffer op, zodat je uitblijvende betalingen, onverwachte kosten, en periodes van verminderde omzet kunt overbruggen. Zet het percentage aan belasting na een betaling altijd apart, zodat je nooit tekortkomt als het weer tijd is voor de omzetbelasting.
Investeer in jezelf
Iedereen die werkt mag in zichzelf blijven investeren, zodat ze zich kunnen ontwikkelen en plezier blijven houden in hun werk. Werk je in loondienst, dan faciliteert jouw werkgever mogelijkheden om je te ontwikkelen. Als ZZP’er ben je hier zelf verantwoordelijk voor.
Houd de laatste trends en technologie in de gaten, volg trainingen en opleidingen, en bouw een netwerk van professionals op in je branche. Door je kennis en vaardigheden up-to-date te houden, vergroot je niet alleen waarde voor klanten, maar versterk je ook je positie in de markt. Bovendien is zelfontwikkeling essentieel voor een goed gevoel van eigenwaarde, en opent het nieuwe deuren binnen je carrière als ZZP’er in de ICT.