Op de eerste dag als beursgenoteerd bedrijf haalde databeveiliger Rubrik donderdag ongeveer 750 miljoen dollar op. Beleggers waren enthousiast over het nieuwe aandeel en boden ruim boven de intekenprijs van 32 dollar.
Donderdag beleefde Rubrik zijn zogeheten IPO (initial public offering) aan de beurs van New York. Volgens ceo en medeoprichter Bipul Sinha was het de eerste beursgang van een cybersecuritybedrijf sinds 2021. In een online-gesprek met media, waaronder Computable, vertelt de topman dat een langgekoesterde wens in vervulling is gegaan. ‘Wij wilde al heel lang naar de beurs. Wij waren er klaar voor en de markt ook.’
Om een sterk bedrijf te blijven, is het volgens Sinha belangrijk om publiekelijk verhandeld te worden. Hij vertelt dat een beursnotering veel transparantie vereist en dat dit positief is voor het hele ecosysteem om het bedrijf heen. ‘Klanten en partners hebben belang bij de informatie die wij moeten delen. Dat geeft vertrouwen en is goed voor de langetermijnstrategie van ons bedrijf.’
Cyberweerbaarheid
Sinha richtte Rubrik tien jaar geleden op met drie compagnons. Het bedrijf profileert zich als beveiliger van data en richt zich daarbij op de cyberweerbaarheid van klanten. Hiermee zou de onderneming zich onderscheiden van concurrenten als Cloudstrike, Zscaler en Palo Alto Networks, die zich volgens Sinha meer concentreren op de beveiliging van de data-infrastructuur, bijvoorbeeld in gevallen van brand of natuurgeweld.
Volgens de topman lukt het bedrijven niet meer om alle aanvallen af te slaan. ‘Het aantal cyberaanvallen en hun heftigheid is de afgelopen tien jaar toegenomen. Criminelen gebruiken op grote schaal artificial intelligence, waardoor de aanvallen alle menselijke begrip te boven gaan.’ Het is voor organisaties daarom slimmer om te weten hoe met aanvallen om te gaan, is zijn idee. Dat betekent weten welke data je hebt, waar deze staan, wie erbij kan en welke vorm de data hebben. Dit noemt Sinha de posture of data. Hoe meer inzicht een organisatie heeft in deze posture en in de manier waarop ze deze kunnen herstellen, hoe weerbaarder de organisatie is, aldus de topman.
Begin 2019 haalde Rubrik in een financieringsronde 261 miljoen dollar op. Hiermee oversteeg het totaal aan investeringen in Rubrik de half miljard dollar. In 2023 nam het bedrijf Laminar over, een Israëlische aanbieder van een databeveiligingsplatform. Toch heeft het bedrijf volgens Sinha geen uitgesproken acquisitiestrategie, maar juist een focus op organische groei. Rubriks Benelux-activiteiten worden sinds begin 2023 geleid door Maarten-Jan van der Marel. Enkele maanden eerder koos Rubrik Sander Kerkhoffs als vicepresident Noord- en Centraal-Europa.