Vandaag is de smartphone de kern van de digitale ervaringen die het leven gemakkelijker maken. Het is een verlengstuk van onszelf geworden en het vervangt geleidelijk camera’s, pc’s en nu ook onze portemonnee. Maar deze apps voor mobiel betalen (mobile payment apps), zoals Cash App, Zelle of Venmo, zijn ook een aantrekkelijk doelwit voor oplichters en staan hoog op hun lijstje.
De opkomst van de betaalapps
Vandaag zijn we met tientallen miljoenen die deze apps elke dag gebruiken omdat we zo rechtstreeks geld kunnen verzenden en ontvangen. Hoewel ze verschillende functies bevatten, waaronder biometrische en PIN-authenticatie, waarschuwingen voor accountgebruik en bescherming tegen niet geautoriseerde kosten, bieden ze geen bescherming tegen fraude. Stuurt men geld naar een oplichter, dan is dat geld weg en komt het nooit meer terug. Precies weten hoe deze oplichtingen eruit zien, is dus de eerste stap om veilig te blijven.
De top 10 van zwendels met betaalapps
1) Super Cash App Friday nabootsen
De wekelijkse geld weggeefevenementen op de Instagram- en Twitter-platforms werd natuurlijk door oplichters gekaapt. Ze nemen contact op met deelnemers via sociale netwerken, zeggen dat deze gewonnen hebben en vragen vervolgens een financiële tussenkomst om het geld vrij te maken. https://twitter.com/SonnyGaultney/status/1257708210183720960
2) Geld terugsturen
De Cash App Friday/$Cashtag-zwendel kan het uitgangspunt zijn voor een andere, steeds vaker voorkomende oplichting die gebruikmaakt van deze service. Gecontacteerde gebruikers krijgen te horen dat, als ze een bepaald bedrag betalen, ze meer zullen terugkrijgen dan het oorspronkelijke bedrag. Zoals al deze aanbiedingen, is deze ‘money transfer’-belofte te mooi om waar te zijn. https://twitter.com/Chipmunk686/status/1243643966160908289
3) Valse support
Oplichters kunnen nep-ondersteuningsaccounts voor sociale media aanmaken of “SEO-gif” gebruiken om nepwebsites te maken met nep-telefoonnummers voor ‘Cash App-ondersteuning’ die bovenaan in de zoekresultaten staan. Wanneer iemand klikt of belt met een echte klacht, wordt er om inloggegevens gevraagd, zodat de oplichter zijn account kan kapen en verwijderen.
4) Spullen online verkopen
Vaak proberen oplichters niet-bestaande items online te verkopen, of het nu gaat om een rashond of kaartjes voor een uitverkochte show. Ze kunnen een voorschotbetaling of zelfs het volledige bedrag vragen via de Cash App. Maar in tegenstelling tot het gebruik van een creditcard of betaalpas, is er geen koperbescherming voor het slachtoffer.
Oplichters kunnen zich ook richten tot online verkopers, door valse screenshots van betalingsmeldingen te sturen en te beweren dat het saldo pas na levering op de Cash App-account van de verkoper zal verschijnen.
5) Phishing-berichten en vishing-oproepen
Oplichters maken ook gebruik van het merk Cash App in klassieke pogingen via mail/sms/telefoon en social engineering, ontworpen om slachtoffers te misleiden tot het doorgeven van hun persoonlijke gegevens. Hun doel is informatie in handen krijgen om de accounts van de slachtoffers te kapen. https://twitter.com/nnnnnorthhhhh/status/1351290556563943429
6) Nep Cash App-ontvangsten
Oplichters beweren per ongeluk geld naar de Cash App-account van een slachtoffer te hebben gestuurd en vragen hem het bedrag terug te sturen. Een screenshot van een nepbewijs legitimeert het verzoek.
7) Oplichting met betaalkaarten
Cash App biedt ook een debitcard-optie. Oplichters kunnen dan eerder gehackte persoonlijke informatie gebruiken om zich namens een slachtoffer te registreren en de kaart naar zijn huis te laten sturen. Vervolgens vragen ze de ontvanger om een app te downloaden en een QR-code te scannen om deze te activeren. Deze accounts kunnen gebruikt worden om geld van andere oplichtingen wit te wassen.
8) Immobiliënverhuring
In tal van steden in Europa en de VS Staten zijn huurwoningen schaars. Oplichters profiteren van die groeiende vraag , bieden eerder aanbevolen appartementen en huizen opnieuw aan en vragen dan een ‘voorschot’ en/of ‘aanmeldingskosten’ via de Cash-app. https://twitter.com/joshua_godby_/status/1547744393230032902
9) Romantiekzwendel
Vorig jaar was romantiekzwendel, volgens de FBI, verantwoordelijk voor bijna een miljard dollar aan oplichtingen. Via nepprofielen op datingsites winnen oplichters het vertrouwen van hun slachtoffers, beweren ze “verliefd te zijn” op hen en eisen vervolgens geld via de betaalapp voor onkosten zoals vliegtickets, medische zorgen, enz. Soms vragen sugar daddy-oplichters hun doelwitten om voorafbetalingen te doen met Cash App of een andere app met de belofte later grotere bedragen terug te krijgen.
10) Investeringszwendel
Vorig jaar bracht een andere winstgevende vorm van cybercriminaliteit bijna 1,5 miljard dollar op. Slachtoffers ontvangen op sociale media ongevraagde mails/berichten die hen informeren over fantastische (maar nep) en vaak cryptocurrency-investeringsmogelijkheden. Daar men Cash App legaal kan gebruiken om Bitcoins te kopen, is dit een natuurlijke weg voor crypto-zwendel (crypto scams).
Hoe blijft men veilig?
Er is weinig nodig om zich tegen oplichters te beschermen. Door de veiligheidsparameters van de app te configureren en ongevraagd contact met een gezonde dosis scepsis te behandelen, kunnen gebruikers van Cash App en andere betaalapps de meeste van bovenstaande oplichtingen vermijden. Overweeg volgende tips:
· Pas op voor phishing: klik of reageer nooit op ongevraagde links, mails, sms-berichten of gewone berichten. Houd er rekening mee dat legitieme mails van Cash App alleen afkomstig zijn van @square.com, @squareup.com of @cash.app. En het ondersteuningsteam van het bedrijf zal nooit om een login, pincode, sociale zekerheidsnummer (SSN), betaling of app-download voor externe toegang vragen.
· Maximaliseer de beveiliging van uw account: schakel authenticatie met tweefactoren in voor elk mailaccount, schakel meldingen in de betaalapp in om transacties te volgen en zorg ervoor dat een wachtwoord bij elke betaling vereist is.
· Beveilig uw mobiele toestel: voeg een sterk wachtwoord of pincode en/of biometrische authenticatie toe om het vergrendelscherm te beveiligen (lock-screen security).
· Stuur nooit geld naar mensen die u niet vertrouwt: pas ook op voor minimale verzoeken om ‘stortingen’, betalingen in ruil voor ‘gratis’ contant geld en dergelijke.
· Risico’s beperken: beperk de hoeveelheid geld die opgeslagen is in uw Cash App-account.
· Zoek niet naar Cash App-ondersteuning op Google: gebruik de in-app-chatfunctie of de officiële kanalen die door de betaalapp worden voorgesteld (in-app chat function of these official channels).
Bent u slachtoffer van een oplichting, meld dit dan bij de betaalapp. Zo kan het bedrijf proberen dat u uw geld terug krijgt of kan het andere gebruikers helpen beschermen.