Natuurlijk is ons loon een belangrijke factor, maar zeker voor it-profielen mag je het belang van extralegale voordelen niet onderschatten. Wij overlopen de tien extra’s waar it’ers op (moeten) kunnen rekenen.
We vallen voor deze lijst terug op het Jobat Salariskompas, een onderzoek bij 114.000 werknemers in ons land, zowel bedienden, arbeiders als zelfstandigen. Maar de profielen van it’ers (en ingenieurs) zijn binnen deze steekproef goed vertegenwoordigd.
Loon
Eerst het loon. Gemiddeld verdient een it-profiel bijna 4.000 euro bruto per maand (3.938 euro) om precies te zijn. Maar het gaat om cijfers van vorig jaar, voor de inflatiegolf, dus ga er maar vanuit dat dat het loon intussen is toegenomen.
Ben je werkzaam in de it-sector zelf, dan verdien je gemiddeld iets minder (3.762 euro volgens de recente cijfers van Jobat), maar weet dat in de it-sector de profielen gemiddeld jonger zijn. En dat ze in de sector zelf ook doorgaans iets vaker een extralegaal voordeel als een bedrijfswagen aanbieden.
Extralegaal voordeel
Op basis van het Salariskompas van Jobat brengen we de top tien van de extralegale voordelen (dus extra’s bovenop het loon) waar it-profielen in dienstverband doorgaans op kunnen rekenen. Het gaat namelijk telkens om voordelen die meer de helft van de it-profielen verkrijgt. En het gaat om it-profielen in het algemeen, dus werkzaam in alle sectoren.
Sommige voordelen (tie tabel) zoals maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, een laptop en de mogelijkheid tot thuiswerken zijn erg breed verspreid onder it’ers. Meer dan 80 procent kan er namelijk op terugvallen. Andere, zoals een onkostenvergoeding en smartphone, zijn slechts voor iets meer dan de helft van de it’ers beschikbaar.
Er zijn ook voordelen die bij minder dan de helft terechtkomen. Hierbij horen het internetabonnement (38 procent), de vergoeding voor woon- en werkverkeer (31 procent) en de tablet (6 procent).
Bedrijfswagen
Bovenal is de bedrijfswagen bij it-profielen erg goed ingeburgerd in België. Ruim zeven op tien it’ers krijgt een wagen ter beschikking. Ze verkrijgen gemiddeld gesproken zelfs nog eerder een wagen dan een smartphone. Enkel de groep van de directieleden doet wat dat betreft beter (80 procent). Bij consultants valt 70 procent terug op een bedrijfswagen.
De voorbije vijf jaar is het aantal it’ers in dienstverband met een bedrijfswagen nog licht gestegen: met 3 à 4 procent. It-profielen steken er inzake wagens in elk geval bovenuit. Gemiddeld beschikt, over alle profielen bekeken, ongeveer de helft van de bedienden en 7 procent van de ambtenaren over een bedrijfswagen.