Event | Cisco Live!, Amsterdam
Cisco, dat zich al enkele jaren op zijn softwarestrategie richt, zal na de geplande overname van Splunk een van de grootste softwarebedrijven ter wereld zijn. Het gebruik van artificiële intelligentie (ai) vormt de spil in die transformatie. ‘We doen ons best’, reageert cto sp networking Michael Beesley op de constatering.
De ai-techniek helpt bijvoorbeeld bij het beheer van netwerken en security. ‘Er zijn tegenwoordig zoveel regels voor firewalls dat het ondoenlijk is voor mensen om ze actueel en toepasselijk te houden. Ai is niet te stoppen.’
De Ier Beesley studeerde circa veertig jaar geleden af aan het Trinity College Dublin in wiskunde, en computer en software-engineering. ‘Dat was een periode van grote werkloosheid, zeker in Ierland. Het was altijd mijn bedoeling geweest naar Silicon Valley te gaan, maar ik belandde eerst in Japan.’ Sinds februari 2018 werkt hij als technisch aanvoerder bij Cisco.
Multiprotocol
De gedachten gaan terug naar een bijeenkomst van Europese journalisten die begin jaren negentig via Europress een tour maakten langs startups in de San Francisco-regio. In een gehuurde zaal toonde Sandy Lerner een printplaatje ter grootte van een 5¼-inch-floppy disk. Een router, vertelde zij. Het was in de beginjaren van Cisco, dat in 1984 door haar en haar toenmalige echtgenoot Leonard Bosack was opgericht. Het was het koppel gelukt een multiprotocol-router te maken, waardoor ook niet-compatible computers met elkaar kunnen communiceren. Sindsdien is de onderneming wereldleider in internet-netwerken. Met een sterk uitgebreid portfolio van hardwareproducten en nu dus steeds meer software.
Ai, zo vertelt Beesley, zorgt voor integratie tussen al die verschillende producten. En dat niet alleen, ook voor de organisatie van Cisco als bedrijf. ‘Toen ik hier begon, was er eigenlijk maar één afdeling: engineering. En natuurlijk personeelszaken, administratie en dergelijke. Maar op technisch vlak, was er één afdeling. In de loop der jaren is dat uitgedijd met aparte groepen voor switches, voor de verschillende protocollen, voor testen, voor coderen, voor noem maar op. Maar dankzij ai zijn we weer één technische afdeling. Want ai zorgt voor integratie, dus moeten we allemaal nauw met elkaar samenwerken. En de ai-technologie draagt bij aan een hogere productiviteit, want wij gebruiken haar ook om onze producten te ontwerpen.’
Stortvloed
In de Cisco-producten wordt ai, volgens Beesley, ingezet omdat netwerken complexer worden en een stortvloed aan signalen genereren. Dat is voor mensen niet meer bij te benen, met alle veiligheidsrisico’s van dien. Ai helpt bij alarm-correlaties, bij root cause-analyses, bij het actueel houden van firewall-regels. Ai helpt de verschillende producten te integreren.
Tijdens het driedaagse evenement Cisco Live! in Amsterdam – met meer dan vijftienduizend bezoekers uit honderd landen – ritselt het van de aankondigingen door Cisco van nieuwe producten waarin ai een hoofdrol speelt. Zo werd ruchtbaarheid gegeven aan de samenwerking tussen Cisco en Nvidia. Zij hebben plannen aangekondigd om ai-infrastructuuroplossingen voor het datacenter te leveren die eenvoudig te implementeren en te beheren zijn en die de grote rekenkracht mogelijk maken die bedrijven nodig hebben om te slagen in het ai-tijdperk.
Ai luidt de wedergeboorte in van het datacenter
Want dat ziet Beesley gebeuren: bedrijven gaan hun workloads uit de cloud halen en zetten in op een eigen datacenter. ‘Ai luidt de wedergeboorte in van het datacenter’, meent hij. ‘Organisaties krijgen de beschikking over enorm veel meer data. En ze hebben rekenkracht nodig om daar zinvolle informatie uit te halen. En netwerken die voor veilig en snel verkeer zorgen. Als je aiml in de cloud gaat gebruiken, dan loopt dat behoorlijk in de papieren.’ Aiml staat voor artificial intelligence markup language en is een open source-xml-variant. De taal wordt bijvoorbeeld gebruikt om chatbots en virtuele medewerkers te schrijven. Beesley verwacht dat de taal voor veel meer taken zal worden ingezet.
Met de datahausse op komst, als gevolg van ai, bepaalt volgens Beesley de kwaliteit (en veiligheid) van het netwerk hoe goed een bedrijf presteert. ‘Dat kunnen wij overigens niet alleen’, zegt hij. ‘Wij opereren binnen een ecosysteem van technologieleveranciers. Wij moeten samenwerken’, verklaart hij onder meer het pact met Nvidia.
Beesley ziet een belangrijke rol weggelegd voor open ethernet, dat als kostenefficiënt te boek staat. Ethernet-producten met fabriekseigen codes beperken de vrijheid van gebruikers om producten van verschillende leveranciers in het eigen netwerk te koppelen. ‘Toch denk ik dat wij, door de nauwe integratie van onze producten een streepje voor hebben op concurrenten die best-of-breed, maar stand-alone-producten leveren.’
Blij met Europa
Op het podium heeft Oliver Tuszik iets eerder voor het interview met Beesley zijn liefde voor Europa verklaard. Hij is sinds augustus 2023 EMEA-president . Daarvoor was hij senior vice president, global partner sales en algemeen directeur van Duitsland. Hij werkt meer dan tien jaar voor Cisco en is geboren en getogen in Keulen.
Na vijf jaar Californië is hij blij weer terug te zijn in Europa. Vooral de diversiteit aan culturen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika spreekt hem aan. ‘Technologie, waaronder ai, is de sleutel tot oplossing van veel maatschappelijke problemen. De overheden in Europa erkennen dit. Wat mij aanstaat, is dat Europa wereldwijd gezien vooroploopt met regelgeving op het vlak van verantwoord gebruik van ai, op bescherming van persoonsgegevens en niet te vergeten op het gebied van duurzaamheid. En niet alleen de overheden zijn actief op die terreinen, ook onze klanten omarmen deze onderwerpen.’
Op het ronde podium haalde hij L’Oréal en HSBC aan als klanten die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. L’Oréal Paris, zo leert het publiek, heeft de plicht om de CO2-uitstoot in 2030 te hebben gehalveerd. En Cisco helpt daarbij. Hoe? Dat legt Adele Trombetta, Cisco’s svp en global manager for cx in EMEA, uit: ‘Met de kracht van Cisco-technologie – Silicon One, aiI, full-stack observability, en onze duurzaamheidsexperts kunnen we helpen een datacenter opnieuw vorm te geven met veertig procent minder stroomcapaciteit – en met 23 procent minder operationele kosten voor uw kantoren met vijftig procent minder stroomverbruik, en dat alles terwijl uw werknemerservaring wordt verbeterd.’