Op het gebied van AI volgen de innovaties elkaar in een ijltempo op. Toegegeven: de chatbots op basis van kunstmatige intelligentie stellen vooralsnog teleur.
Het is iets van verwachtingen versus realiteit. We verwachten er vaak veel van, maar de trainingsdata is vaak ondermaats en dan krijg je al snel een chatbot die zich bijvoorbeeld racistisch uitlaat. Toch zijn er ook coole toepassingen die wel blijken te werken. Zoals kunstmatige intelligentie die eenden telt op zee – dat is belangrijker dan je denkt – of die voor jou de juiste investeringen uitzoekt. Drie leuke AI-toepassingen lichten we voor je toe.
Dall-E genereert beelden waar jij naar vraagt
Een bijzondere toepassing van kunstmatige intelligentie is Dall-E. Dall-E is een soort van zoekmachine voor afbeeldingen, maar dan met het verschil dat de afbeeldingen nog niet eerder bestonden. Jij vraagt bijvoorbeeld om een foto van een paars monster dat een watermeloen eet terwijl het op een zeepaardje zit en ta-da, de kunstmatige intelligentie maakt het voor jou. Momenteel is Dall-E nog niet voor het publiek toegankelijk, maar de eerste genodigden kregen wel al een uitnodiging. En we moeten zeggen: het resultaat mag er echt wel zijn. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, met een enkele beperking: deepfakes zijn niet mogelijk. Niet omdat de AI dat niet kan, maar wel om (onder andere) problemen met portretrechten te voorkomen.
Robots die voor jou beleggen
Beleggen is nog steeds heel arbeidsintensief. Jaarrekeningen moeten worden geanalyseerd en op basis van allerlei onderzoeken en ratio’s moeten er beslissingen worden genomen. Het is praktisch onmogelijk om van elke opportuniteit gebruik te maken. Tenzij we het overlaten aan kunstmatige intelligentie. Het is een van de dingen die ze bij BOTS mogelijk hebben gemaakt. De automatische trading bots maken er gebruik van AI en staan mensen toe om te beleggen als een pro, zonder dat ze er een zijn. De bots maken gebruik van geautomatiseerde handelsstrategieën en maken supersnel handelskeuzes. Naast BOTS maakt ook bitapha ai gebruik van kunstmatige intelligentie. Bij dit laatste platform gaat het dan weer om risicoanalyses bij de handel in crypto-CFD’s, waarbij er zowel bij stijgende als dalende cryptokoersen winst kan worden gerealiseerd.
Automatisch vogels en dieren op zee tellen
Soms is kunstmatige intelligentie niet alleen cool, maar ook heel nuttig. En levert het een flinke tijdsbesparing op. Zo is een onderzoekconsortium recent gestart met een onderzoek naar het gebruik van AI om foto’s van vogels en zeezoogdieren automatisch te analyseren. Dat zit zo: voor de uitrol van windenergieparken op zee moet men een idee hebben van welke diersoorten er leven en welke invloed ze van de plannen kunnen ondervinden.
In theorie zou men dat moeten doen door luchtfoto’s te schieten en vervolgens alle dieren manueel te tellen. De foto’s zijn echter van een slechte kwaliteit en zowel het beoordelen van de foto’s als het tellen van de dieren vergt veel tijd. Door middel van kunstmatige intelligentie kan men dit automatiseren. De AI wordt getraind op het herkennen van dieren op onscherpe foto’s. Het kan niet alleen het aantal dieren tellen, maar ook de juiste diersoort benoemen.