U heeft vast wel eens op Google gezocht? Het is een goede manier om te weten wat internet over u weet. En het is ook de enige manier om te weten of u Google moet vragen om persoonlijke informatie te verwijderen die u niet openbaar wil delen.
In april 2022 heeft Google nieuwe opties toegevoegd (Google added new options) om uw persoonlijk identificeerbare informatie uit zijn zoekmachine te verwijderen, inclusief ID-nummer of foto’s, bankgegevens, contacten, persoonlijke informatie en specifieke gegevens zoals medische info. Google verwijdert geen persoonlijke gegevens opgenomen in persartikels of openbare databases.
Deze functie is een aanvulling op de bestaande optie om uit zoekresultaten inhoud te verwijderen die op schadelijke wijze kan gebruikt worden: pornografische inhoud zonder wederzijdse toestemming, afbeeldingen van minderjarigen of schendingen van het auteursrecht.
Voor EU-burgers voldeed Google (Google was already complying) al aan artikel 17 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming: het recht op gegevensverwijdering, dat alle EU-bedrijven verplicht om op verzoek persoonsgegevens te verwijderen.
Hoe komt u dan van het net af?
Als iets eenmaal online is, is er geen absolute manier om het te verwijderen. Maar u kunt toch een paar dingen doen om uw online aanwezigheid op te schonen:
1. Google uzelf. Eerst moet u weten wat internet over u weet. Zoek op uw naam, bekijk de resultaten voor de eerste vijf pagina’s en combineer de zoekopdracht op naam met uw telefoonnummer of thuisadres om te zien wat er verschijnt.
2. Controleer de privacy-instellingen van de diensten die je gebruikt. Facebook en Twitter hebben een optie in hun privacy-instellingen waarmee u kunt voorkomen dat uw inhoud en contacten worden weergegeven op zoekmachines.
3. Neem contact op met de website-eigenaar. Als u een specifieke vermelding op een andere website wilt verwijderen, kan u een verzoek indienen bij de eigenaar van de site. De meeste sites stellen hun contactgegevens beschikbaar onder “Contact us”.
4. Verwijder het overbodige. Velen van ons delen te veel! Bent u bezorgd over wat de hele wereld over u weet? Begin dan met het verwijderen van oude Facebook-berichten, tweets en foto’s van toen u 17 was. En als privacy belangrijk is voor u, is het ook belangrijk voor vrienden en familie: verwijder alle foto’s waarin ze naast u staan.
5. Vraag Google en Bing om uw persoonlijke gegevens te verwijderen. Gebruik na deze zelfreiniging de nieuwe tool van Google om persoonlijke informatie uit de zoekopdrachten te verwijderen. Momenteel staat Bing alleen het verwijderen toe van niet-consensuele afbeeldingen, verbroken links en verouderde inhoud. U bent een EU-burger, gebruik dan het formulier Recht om te worden vergeten van Google en het verzoek van Bing om zoekopdrachten te blokkeren (Bing’s Request to Block Search).
6. Denk na voor u iets deelt. Nu is het tijd om plannen te maken voor de toekomst, uw virtuele leven gaat door. U wilt nog steeds op Instagram, LinkedIn of een ander social media platform zitten en dat is prima. Bekijk dus uw privacy-voorkeuren, kies verstandig wie uw berichten kan zien en deel geen inhoud waar u later misschien spijt van hebt.
7. Gebruik een VPN. Deze extra bescherminglaag versleutelt uw verbinding en verbergt uw locatie. Het zal bovendien helpen voorkomen dat hackers hun neus in uw persoonlijke gegevens steken.
Betekent dit dat je nu volledige controle over je gegevens hebt?
Er is geen eenvoudig antwoord omdat het ook afhangt van het type gebruiker dat u bent. Als u zich zorgen maakt over uw privacy en als uw aanwezigheid op sociale media beperkt is, kan u het grootste deel van uw digitale voetafdruk verwijderen.
Zijn uw gegevens min of meer overal verspreid, dan is het zeer onwaarschijnlijk. Uw vrienden hebben zeker foto’s van uw gepost en u bent de tel kwijtgeraakt van het aantal keren dat u uw mailadres en telefoonnummer hebt gebruikt om in te loggen op verschillende sites en apps. Om nog maar te zwijgen over de gegevens van uw online activiteiten die door deze diensten verkocht werden aan derden – met uw toestemming (all the data concerning your online activity).
Maar laat u niet ontmoedigen. De kans is groot dat u nog tijd hebt om te beperken wat er over u kan worden gevonden. Dit is erg belangrijk, niet alleen voor uw algemene privacy, maar ook om schade te voorkomen die kan voortvloeien uit de blootstelling van uw religieuze, politieke of persoonlijke overtuigingen in de openbare ruimte.
VERWANTE TEKSTEN:
OSINT 101: What is open source intelligence and how is it used?
Social media in the workplace: Cybersecurity dos and don’ts for employees