Dat een privacycommissie broodnodig is, blijkt opnieuw uit de onwaarschijnlijke aanpak van Forza Ninove, de lokale partij van het extreemrechtse Vlaams Belang. Die spoort burgers aan zich te laten registeren zodat de omstreden kopman Guy D’haeseleer weet waar z’n kiezers wonen én vooral waar de oppositie zich bevindt. De gegevens worden in Excel bijgehouden, inclusief bijpassende kleurtjes.
Forza Nivove wil een geografisch overzicht van zijn kiezers krijgen. ‘Als ik in de Groenstraat sta, weet ik dus dat die, die en die straks voor ons stemmen’, vertelde Guy D’haeseleer aan De Standaard. Hij wil gaan voor een absolute meerderheid bij de volgende stembusslag in 2024.
De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) – wat een draak van een woord – liet weten dat het zich op korte termijn zal uitspreken over het gebruik van die privacygegevens. ‘We nemen de berichtgeving in de pers ernstig’, luidde het in een korte mededeling. Het probleem is dat de privacywaakhond al weken onthoofd is. De top werd begin juli ontslagen, inclusief voorzitter en directeur David Stevens. Niet dat die z’n job slecht deed, maar over de werking hebben de politici duidelijk niet nagedacht. Of misschien wel, zodat de privacycommissie gedoemd was om te mislukken. Elke directeur beslist immers autonoom over ‘zijn’ of ‘haar’ dossier. Van overleg was geen sprake, laat staan dat ze door dezelfde deur konden. David Stevens vecht zijn ontslag bij GBA aan. Terecht, want van een jurist mag je ook niets anders verwachten. Veel kans maakt hij niet. De politiek komt nooit terug op genomen beslissingen.
Camera’s
Een en ander toont nog maar eens het belang aan van de privacycommissie. Sommigen hebben het weleens over dat ‘privacy voor losers is’, dat privacy niet langer bestaat. En als je het toenemend aantal camera’s in het straatbeeld ziet, dan vrees ik weleens dat ze nog gelijk gaan krijgen ook. Dat spelers zoals Google, Facebook of Apple precies weten waar we ons bevinden, wat we kopen en wat we e-mailen, lijkt niemand te deren.
Dat we nu ook politiek in lijstjes terechtkomen, is een aanfluiting van de democratie. 1984 van Georges Orwell was een waarschuwing, geen handleiding, laat ons dat nooit vergeten. Meteen een aansporing om het boek, de striproman of de film nog eens te lezen of te bekijken.