USB-sticks. Je vindt ze overal: thuis, op het werk, in de wagen. Maar wie gebruikt ze nog? We kijken met z’n allen steeds meer naar de cloud voor het bewaren van onze documenten en foto’s. Gartner voorspelde voor 2020 een stijging voor de markt van de publieke cloud met maar liefst 17%. De verwachting die hierbij ontstaat, is dat al onze bestanden steeds en snel toegankelijk zijn, maar dat is minder vanzelfsprekend dan dikwijls wordt aangenomen.
Buffering is suffering. Hoewel een thuisgebruiker al eens serieus durft te vloeken wanneer het internet wegvalt of te traag is tijdens het streamen van een Netflix-film, is dat vloeken voor professionele gebruikers en bedrijven niet anders. Al zeker voor bedrijven die niet louter content willen streamen of toegang willen tot documenten in de cloud, maar ook bedrijfskritische applicaties in de cloud hebben draaien. Zij kunnen het zich simpelweg niet veroorloven om opeens zonder netwerktoegang te vallen en hebben te allen tijde voldoende bandbreedte nodig.
Kwaliteit, snelheid en beschikbaarheid
Het publieke internet is de facto de gateway naar de cloud. Meestal werkt dat ook prima, maar voor bepaalde veelgebruikers of bedrijven voor wie een gegarandeerde end-to-end bandbreedte noodzakelijk is, kan het tekortschieten. Zij hebben nood aan de zekerheid van een performante netwerktoegang die altijd beschikbaar en even snel is.
Bovendien vragen sommige professionele gebruikers naar complete voorspelbaarheid van de latency, de tijd die een verbinding nodig heeft om van een bedrijf naar de cloud te gaan en terug. Die latency speelt een grote rol aangezien sommige applicaties bijzonder gevoelig zijn aan vertragingen op het netwerk. Het publieke internet biedt die zekerheid van een constante snelheid en bandbreedte niet. Bij grootse gebeurtenissen waarbij iedereen tegelijk op het internet surft – denk bijvoorbeeld aan de aanslagen van 9/11, of belangrijke sportevenementen – kan het internet overbelast geraken. Er is met andere woorden geen garantie op de kwaliteit, snelheid en beschikbaarheid van het netwerk.
Een ideaal alternatief is Dedicated Cloud Access, een fysieke verbinding via glasvezel die is voorbehouden voor die ene gebruiker. Zie het als een snelweg waarop een rijstrook voor jou alleen gereserveerd is. Of er nu file is op de andere rijstroken of niet, jij geniet steeds van vlot verkeer aan een constante snelheid die je zelf kiest.
Cloud als hotspot van connectiviteit
Waar vroeger het verkeer zich voornamelijk situeerde tussen headquarters en de verschillende branches, is de hotspot van connectiviteit nu de cloud. Die moet uiteraard terdege beveiligd zijn. De steeds vaker in het nieuws opduikende berichten over bedrijven die getroffen werden door ransomware maakten dat al duidelijk. Met een privaat netwerk lopen bedrijven minder tot geen risico’s om blootgesteld te worden aan denial of service attacks. Ook om deze reden zal Dedicated Cloud Access in de toekomst verder aan belang winnen.