Belgische it-beslissingsnemers benoemen de hybride cloud en private cloud tot voorkeursvormen van cloud computing. Public cloud wordt slechts door weinigen als een goed alternatief ervaren om bedrijfskritische data en applicaties in te laten draaien. Dit wijst een onderzoek van Proact, Roularta en DataNews uit. Bedrijven hechten vooral waarde aan snelheid.
Bijna één op drie bedrijven (29 procent) geeft de voorkeur aan de hybride cloud. Ook de private cloud, of de on-premise cloud, doet het met 19 procent behoorlijk goed. De public cloud is minder populair. Dit komt mede doordat de Belgische beslissingsnemer minder houdt van een ‘one-size-fits-all’-aanpak en meer voelt voor maatwerk.
Twaalf procent van de respondenten ziet heil in het hosten van zijn diensten bij een externe provider. Interessant om te noteren is dat de interesse voor de public cloud minder groot is bij grote ondernemingen dan bij middelgrote, terwijl de hybride cloud het bij grote organisaties (37 procent) bijzonder goed doet.
Cloudgebruik
Bij de it-beslissers steekt de hybride cloud met kop en schouders boven de andere cloudvormen uit (45 procent), terwijl het algemeen management en it-professionals er veel minder enthousiast over zijn. It-professionals zouden zelfs even vaak voor een private cloud kiezen als voor een hybride cloud.
Vooral zorgen om de veiligheid en de privacy houden bedrijven weg van de publieke cloud. Vier op tien organisaties vinden het onwaarschijnlijk dat ze tussen nu en vijf jaar bedrijfskritische toepassingen in de publieke cloud zullen onderbrengen.
Cloud computing is wel al goed ingeburgerd bij het Belgische bedrijfsleven. Bijna de helft van de respondenten zegt dat hun organisatie gebruik maakt van de cloud (37 procent), met de implementatie start (10 procent) of daarvoor plannen heeft (10 procent).
Verzet
Toch is er ook nog verzet tegen de cloud: maar liefst 22 procent van de organisaties zegt niet van plan te zijn over te stappen naar de cloud. Met name kleine organisaties voelen niets voor cloud computing. Belangrijk is wel dat drie kwart van de respondenten vindt dat ze zelf het tempo van de transitie moeten kunnen bepalen.
Het opslaan van data in de cloud blijft een heikel punt bij de Belgische beslissingsnemer. Vier bedrijven op tien (42 procent) slaat nu al bedrijfskritische data op in de cloud, of is dat van plan. Maar de bedrijven vinden het wel belangrijk dat de data in België blijven. Bij liefst 45 procent is dat inderdaad het geval en van nog eens 34 procent zijn data zowel in België als in het buitenland opgeslagen. Slechts 6% zegt dat zijn data allemaal in het buitenland worden bewaard.
De meeste bedrijven opteren voor de cloud omwille van de snelheid, de mobiliteit en de agility. Het belangrijkste aspect voor grotere organisaties is de agility.
Wat ook niet mee helpt voor adoptie van de publieke cloud -zeker niet door publieke sector- is het advies van de VTC die zich zorgen maakt over het feit dat een aantal overheden de overstap naar cloud overweegt en dat ze dat eigenlijk ten sterkste afraden. Toezichtscommissie geeft aan dat ze ervan uit gaat dat 2-factor authenticatie een minimum is voor de toegang tot persoonsgegevens en hier wordt waarschijnlijk niet aan voldaan bij veel cloudtoepassingen.
Wat in vrijwel alle gevallen ontbreekt is een goede risico-afweging op basis waarvan een gedegen besluit wordt genomen hetzij naar de (hybride) cloud, hetzij daarbuiten. Tot slot is nietsdoen ook een alternatief!