In vergelijking met Nederland en het Verenigd Koninkrijk, hinken de Belgische it-budgetten achterop. Bedrijven en hun cio’s houden in ons land inzake it-bestedingen de vinger op de knip. Wat is er aan de hand? En ook: waar gaat ons geld dan wel naartoe in zakelijke it?
Grote verschillen
Besteden bedrijven in 2016 meer aan it? Dat is de vraag die onderzoeksbureau Forrester zich stelt. Over het algemeen wel, al ziet het beeld in Europa er wel heel erg gemengd uit. In het Verenigd Koninkrijk gaan de it-bestedingen dit jaar bijvoorbeeld met 8 procent omhoog, terwijl ze in Rusland met 16 procent naar beneden tuimelen in vergelijking met 2015.
Opvallend is dat zelfs in West-Europa de verschillen behoorlijk groot zijn. Naast het Verenigd Koninkrijk (dat dus met 8 procent stijgt), nemen de bestedingen in Duitsland in 2016 slechts met 3 procent toe, in vergelijking met 2015.
België bij slechte groep
Frankrijk blijft zelfs helemaal achterop. Daar stijgen de budgetten in 2016 met amper 1,5 procent. België zit bij de slechte groep van West-Europese landen, bij Frankrijk dus. Bij ons zouden, volgens Forrester, de it-budgetten slechts met 1,2 procent groeien. In vergelijking met Nederland, waar de bestedingen met 5,5 procent zouden toenemen, hinken we dus behoorlijk achterop.
België spiegelt zich inzake it-budgetten dus aan Frankrijk. Volgens Forrester spelen de terroristische aanslagen en de dreiging erna, in Frankrijk maar ook in ons land, nog steeds een grote rol. Onder meer het zakenreisverkeer in deze twee landen is behoorlijk ingeperkt naar aanleiding van het terreurgevaar. Mogelijk ebt de dreiging en het negatieve sentiment de komende maanden wat weg in België en Frankrijk. Maar momenteel zijn de vooruitzichten dus eerder somber inzake it-plannen.
Rusland rampzalig
Opvallend: alleen Rusland doet het in Europa (veel) slechter dan ons land door de forse neergang in it-bestedingen met 16 procent. Vooral de terugval van de olieprijs doet de Russische economie geen deugd.
Rusland en Oost-Europa is één zaak, de rest van Europa een andere. Ook in vergelijking met de meeste Zuid-Europese landen, als Italië en Spanje, blijven onze it-budgetten toch wat achterwege qua groei. Italië stijgt met ongeveer 4,5 procent en Spanje zelfs met bijna 6 procent. Dat deze landen zich stilaan herstellen van de recessie van de voorbije jaren, blijkt dus ook uit hun it-bestedingen. Ook de landen in Noord-Europa, zoals Zweden en Denemarken, zien we gelijkaardige groeicijfers.
Het Verenigd Koninkrijk is in Europa overigens goed voor het grootste it-budget, voor Duitsland en Frankrijk. Op globaal vlak doen enkel de Verenigde Staten, China en Japan het beter dan het Verenigd Koninkrijk.
In welke IT investeren? Software rules
Volgens Forrester gaan de meeste investeringen in it naar drie grote domeinen: software (en dan vooral software as a service), cloud en business analytics.
De opmars van de softwarebestedingen volgt, volgens Forrester, een wereldwijde trend. Softwarebestedingen zullen tegen 2017 toenemen tot 640 miljard dollar, een toename met 10 procent.
Volgens het onderzoeksbureau komt de groei in softwareverkoop van bedrijven en overheden die hun adoptie naar de cloud en naar software as a service willen doen versnellen in 2016 en 2017.
Het bureau voorspelt daarnaast dat business intelligence en analytics de tweede grote drijfveer zullen vormen inzake it-bestedingen. Analytics wordt overigens vrij geïnterpreteerd: van stand alone business intelligence (bi) producten tot zogenaamde cognitieve technologie zoals IBM’s Watson tot bi ingebed in allerlei softwaretoepassingen.
Hardware = oude technologie
Al deze bestedingen in bi-software, cloud en SaaS brengen ook groei in consulting en system services met zich mee. Hiermee zorgt vooral software voor de grote beweging in bedrijven en voor de it-markt in het bijzonder. Of zoals Andrew Bartels Forrester principal analyst bij Forrester het fijntjes verwoorde: ‘In software zit de actie. Hardware is slechts een opstuwing van oude technologie’